בפני הצופה במחזות אלה, מועמדת תמונה קונקרטית של מסע פנימי מודרני שעובר אדם כחלק ממסע משותף של קבוצת גורל. הצופה מגלה שללא פרספקטיבה מאוד רחבה לגבי שאלת חיים מסוימת, למעשה לא ניתן לפתור אותה. הפרספקטיבה הזו, ששטיינר מציג במחזות המסתורין, קשורה בהתגשמויות חוזרות, בהבנה מעמיקה של כוחות הנפש הפועלים באדם, של שלבים שונים בדרך הפנימית, ושל הֵקשר הגורל שבו נמצא האדם.
בימים אלו, עובדת קבוצה צעירה של שחקנים מתאטרון "המִלה", בשיתוף עם תלמידי ביה"ס לדיבור ודרמה בהרדוף, על העלאת "שער ההתקדשות", מחזה המסתורין הראשון של שטיינר, בבימויים של יעקב ומרים ארנן. במחזה הזה עומדת דרכו של יוהאנס תומזיוס האומן במרכז הדרמה. דמותו הסוערת והדרמתית צובעת את המחזה במשברים וטלטלות נפש.
המחזה מראה בשפה דרמתית-תמונתית את הדרך הפנימית של תקופתנו ואת הטרנספורמציה של כוחות הנפש השונים בישות האדם, כדרמה של הדרך הרוחנית.
אורכו של המחזה בין 4 ל-5 שעות וייחודו בכך שהוא אינו מתרחש רק בעולם הפיזי אלא גם בעולמות הנפש והרוח, כשלא רק הנפש האנושית מדברת בו, אלא גם ישויות רוחיות אשר מתגלות על הבמה.
דרך המחזה, מציג רודולף שטיינר מצבי תודעה רחבים יותר ממצבי התודעה הרגילים, אשר בהם מתגלה מציאות הנסתרת מתפיסת החושים שבה אנו מורגלים. "אנשים בימינו, ללא הכנה מתאימה, עלולים לעבור טלטלה מסוימת עקב המפגש עם דבר מאד לא מוכר", אומר יעקב ארנן, אחד מבימאי ההצגה. "זה לא כמו לצפות במחזה של שייקספיר, שבו הדמויות מוכרות לך ובמובן מסוים אתה לא פחות מפותח מהן. פה הדמויות מהוות מעין חוויה עתידית עבורנו, מסתורית ולא מוכרת, מבחינת היכולות שלנו כבני אדם בעולם של ימינו."
המחזה יועלה בתיאטרון המלה בהרדוף בחנוכה, דצמבר 2012, מתוך כוונה להציג בשנים הקרובות את כל ארבעת המחזות. מסביב להעלאת המחזה יתקיים במשכן המלה בהרדוף בתאריכים 14-13 בדצמבר, כנס שבמרכזו תעמוד שאלת הדרך הפנימית בימינו, הקשרה לבניית קהילה רוחנית, ולהבנת שאלות הגורל בזמן הזה בארץ ובעולם. זוהי הזדמנות לאנשים הקשורים לאנתרופוסופיה בישראל להיפגש מסביב לשאלות מהות אלה.
הכנס פתוח לאנשים שפועלים מתוך האנתרופוסופיה ולסטודנטים בהכשרות אנתרופוסופיות. פרטים נוספים ימסרו בהמשך.
רוני פינקרפלד