זו היתה השנה שהייתה – סיכום שנת 2014 בקהילה האנתרופוסופית בישראל [איגרת 131]

זו היתה השנה שהייתה – סיכום שנת 2014 בקהילה האנתרופוסופית בישראל [איגרת 131]

מחר תצא שנת 2014 ובמקומה תבוא שנת 2015. כמידי שנה בתקופה זו, אנו מתבוננים אחורה ומסכמים: מהן המגמות הבולטות בקהילת האנתרופוסופיה וחינוך ולדורף בישראל?

מחכים למשיח. שר החינוך לשעבר, הרב שי פירון, הפך למשיח של חינוך ולדורף בישראל, עם החלטתו לשלב את זרם החינוך האנתרופוסופי בתוך החינוך הממלכתי. ההחלטה נתקבלה עוד בשנת 2013, וב-2014 היינו עסוקים בעיקר בהמתנה למימוש ההחלטה, בעוד שנציגי משרד החינוך והפורום הארצי מתדיינים בניחותא על המהות והפרקטיקה של שילוב זרם ולדורף בחינוך הממלכתי. ובעוד אנחנו מחכים לשינוי הגדול, נדמה שמשרד החינוך מנסה לעצור בגופו כל פתיחה של בית ספר ולדורף חדש. לאחרונה נודע לנו כי בית חינוך הכרם, שנפתח בזיכרון יעקב בספטמבר 2014, נסגר על ידי צו של משרד החינוך והמשיך לפעול בזכות עזרה שהוגשה מטעם עמותת רימון בפרדס חנה, שלמעשה קלטה את תלמידי היוזמה. מהלך כוחני זה של משרד החינוך מעורר חששות בקרב יוזמות חדשות הרוצות להיפתח (וידוע לנו על לפחות 2 כאלה בשנה הבאה), וההמתנה לסיום וסיכום המגעים עם משרד החינוך מתחילה להיות לוחצת. לכך מצטרפת השאלה האם הועדה שהקים השר תוכל לסיים את עבודתה למרות הבחירות, והאם השר/ה החדש/ה י/תהיה לרפורמה שיזם קודמו בתפקיד. (על כל הדברים האלה, ועל תפקיד עמותות חינוך ולדורף בישראל לאחר השינוי, ידבר איל בלוך, נציג הפורום הארצי, בכנס אדם עולם הקרוב).

צמיחה בהכשרות. בעוד שבתי ספר ולדורף חווים חסם גדילה משמעותי, יש תחום אחד שבו אנו חווים פריחה – וזה תחום ההכשרות. לאחרונה שוחחתי עם אחד ממנהלי ההכשרות לחינוך ולדורף בישראל, והוא אמר לי: "בכל סקנדינביה יש הכשרת מורים אחת. בישראל יש 8". ואכן, בגיליון ההכשרות שפרסם מגזין אדם עולם בספטמבר השנה נספרו 32 הכשרות בתחומים כמו אמנות, אוריתמיה, ייעוץ ביוגראפי, חקלאות ביודינאמית ותראפיות . האם יש מקום לכל כך הרבה הכשרות? האמנם כולם פועלות? מה הרמה שלהן? ומי דואג שהתלמידים יקבלו הכשרה נאותה? כמו בהרבה מקרים אצלנו, פיקוח ותקינה אינם קיימים, והאחריות מוטלת במלואה על הכתפיים של מוביל היוזמה.

הפריצה של הביו-דינאמי. לאנתרופוסופיה בעולם יש שני אספקטים מעשיים מרכזיים שדרכם נפגשים עימה אנשים – חינוך וחקלאות. בישראל יש לנו רק את החינוך, ומקומה של החקלאות הביו-דינאמית נפקד עד כה. אך שנת 2014 סימנה פריצה של התחום בישראל. הסנונית הראשונה הייתה הדבוראות הביודינאמית, שאמנם החלה עוד קודם אך קיבלה השנה חיזוק משמעותי בזכות אנשים נוספים שהצטרפו לתחום. אל הדבוראות הצטרפה השנה החקלאות הביו-דינאמית, תחילה בזכות סמינר ראשון בישראל שנערך בקיבוץ הרדוף, ובהמשך גם בסדנאות המתקיימות במקומות נוספים (ראו פרסום בהמשך האיגרת). אנו תקווה שבעוד כמה שנים נוכל לקבל הביתה סל ירקות ופירות ביו-דינאמיים.

התגברות של תודעה ארצית. כאן מדובר על תופעה ארוכת טווח שהצבענו עליה מספר פעמים, אך השנה, הרבה בזכות העובדה שמשרד החינוך קרא אותנו לזה, הגבירו את פעילותם כל הגופים הפועלים ברמה הארצית: הפורום הארצי לחינוך ולדורף, מעגל הגנים וּועד עמותות ההורים. לפני שבע שנים בדיוק (ב-31.12.07) נוסדה הוצאת אדם עולם, ואחת ממטרותיה המובהקות הייתה לטפח תודעה קהילתית בקרב האנתרופוסופים בישראל. נדמה שהיום, בין היתר בזכות פועלה של ההוצאה, אף אחד כבר לא מפקפק בקיומה של קהילה כזאת. באופן אישי אני מרגיש שהוצאת אדם עולם מילאה את המשימה שלקחה על עצמה בשבע השנים הראשונות, וכעת היא בשלה לתפקיד חדש שאותו היא תמלא בשיבעון הבא. רוצים לדעת מה התפקיד? הישארו עמנו J

שתהיה לכולנו שנה אזרחית טובה,

שלכם,

נועם שרון 

תגובות

כתובת הדואר האלקטרוני שלך לא תפורסם. שדות החובה מסומנים *

*

העגלה שלך