כנס מחנכים ראשון מסוגו בישראל שם את הזרקור על הגיל הכי קריטי להתפתחות הילד
האנתרופוסופיה מחלקת את חיי האדם לתקופות של שבע שנים (שִבעונים). השבעון הראשון (גיל 0 עד 7), לדוגמה, שונה באופן מהותי מהשבעון השני (7 עד 14) והשלישי (14 עד 21). לתפיסה זו משמעות רבה בגישה האנתרופוסופית לחינוך, המנסה 'לחנוך לנער לפי דרכו' – כלומר, להתאים את החינוך למקום שבו נמצא הילד.
התבוננות מעמיקה יותר אל תוך השבעון הראשון מגלה שגם הוא אינו מקשה אחת, וכי יש הבדל עצום בין התינוק בגיל 0 עד 3, ובין הילד בגיל הגן. אך בעוד שגני הילדים האנתרופוסופיים הם חלק ממערכת חינוכית המעניקה לאנשי החינוך מעטפת של הכשרה, ידע, ליווי ותמיכה, נותר גיל 0 עד 3 חסר מסגרת שתעניק בית למחנכים והמחנכות לגיל הזה ותאפשר להם להתפתח כאנשי מקצוע.
לאחרונה החלה התעוררות לבעיה זו ובשנים האחרונות נערכו באירופה מספר כנסים המוקדשים לגיל הזה באופן ייעודי. כעת מגיעה המגמה לישראל, וביום שבת הקרוב (3.5) בשעה 9 יתקיים במושב ינוב כנס ארצי ראשון למחנכים בגיל 0 עד 3.
יוזמות הכנס הן סטפני אלון, מחלוצות חינוך ולדורף בישראל, ומירי מתתיה, מלווה חינוכית בעלת רקע אנתר וסופי שבשנים האחרונות פועלת לקידום תחום הפעוטונים בהשראה אנתרופוסופית. לדבריה, מטרת הכנס היא להעניק ידע ספציפי לאנשי חינוך גיל הזה, מפני שכיום חסר ידע חינוכי מנוסח ובהיר הנוגע אליו. "יש ידע לגבי הטיפול בתינוק היחיד, אך חסר ידע לגבי הטיפול בקבוצת תינוקות, ועולות שאלות מקצועיות רבות. מי שעובדת עם הגיל הרך – ניתן לקרוא לה פעוטונאית – עובדת לרוב במסגרת פרטית, וזו סיטואציה קצת בודדה. אין לה עם מי להתייעץ בנוגע לשאלות חינוכיות, למשל מה התוכן שצריך להיות בפעוטון, כמה אנשי צוות רצוי שיהיו, מה התזונה המתאימה, איך לנהל את הפעוטון מבחינה כלכלית, איך לבסס את קשר האמון עם ההורים... כל זה חסר, והמטרה שלנו היא לייסד, בתוספת לפעילות מעגל הגנים הארצי, גוף מקצועי שיתמוך בפעוטונאיות מבחינה מקצועית ורגשית. בכנס הקרוב אנחנו גם נברר עם הפעוטונאיות איזה סוג של תמיכה הן מבקשות – אם זה הקמה של הכשרה, ליווי אישי, סדרה של כנסים או כל רעיון אחר".
תוכנית הכנס הקרוב כוללת שתי מרצות מחו"ל ואחת מישראל. בריג'יט שטואר, מחנכת גרמנייה המלמדת גם בהכשרת אנשי חינוך לגיל הרך בקאסל, תרצה על הבניית הקשר עם הילד בפעוטון. עדנה בוק, מיילדת שוויצרית, תדבר על האופן שבו הילד מבטא את הייחודיות שלו כבר בתהליך הלידה שלו – ידע שעשוי להיות רלוונטי מאוד לאנשי החינוך, מפני שזה הרקע שממנו התינוק מגיע. נעה ברקת, יועצת ביוגרפית המתמחה בתחום הלידה, תדבר על הרגעים הראשונים של החיים מנקודת המבט של ההורים – מה זה אומר להם ואיך הם מתמודדים עם השינוי שנכנס לחיים שלהם. נוסף על ההרצאות, יכלול הכנס (שמיועד לאנשי מקצוע בלבד) סדנאות מעשיות, סרט, ארוחה משותפת ושיחה על המשך דרכה של היוזמה. פרטים מלאים על הכנס ניתן למצוא כאן, וזאת גם הזדמנות להצטרף לקבוצת הפייסבוק "חינוך ולדורף לגיל הרך".