הקדמה
המאמר הזה עוסק בתקווה.
המאמר הזה עוסק בהחזרת בריאותנו לידינו.
והמאמר הזה ממש-ממש לא מסובך.
חשוב לי לכתוב מילים אלו דווקא בתקופה זו של חוסר יציבות, כשהקורונה משתוללת, כשיש סגר, כשאנו חווים הצפה של מידע בכל אמצעי התקשורת, והכל מפחיד, מדבק, ויש תחושת חסר בכל דבר: בריאות, כסף, עבודה.
מאמר זה מיועד עבור כל אדם המעוניין לחזור ולהיזכר בדברים הבסיסיים החשובים כל כך אותם אנו יודעים מיום היוולדנו. אלו הם הדברים אשר להם אנו זקוקים באופן הבסיסי ביותר כדי להיות בריאים. בהביטי בהתרחשויות העולמיות כיום, יותר ויותר מתחוורת התמונה כי לצערי, באמתלה של שמירה על חיי אדם, אנו זונחים כל עקרון ביולוגי, נפשי ורוחני בסיסי לו אנו זקוקים כדי לחוות ולהנות מבריאות טובה.
אני מאמין שנבראנו בצלם, ויש סיבה לדברים כפי שהם. גופנו, כמו כל דבר אחר בעולם, מתוכנן בצורה גאונית, וכפי שהטבע פועל בצורה הרמונית וטבעית, גם גופנו שואף בכל רגע להיות בריא. כאשר אנו נחתכים ביד, גופנו יודע כיצד לרפא את עצמו בצורה מיידית.
אני מאמין גם שאם רק ניתן לגופנו את התנאים המתאימים לו – הידע העמוק שטמון בו יפעיל את המנגנונים הדרושים לריפוי ולשמירה על בריאותנו. יתר על כן, כשהמצב קשה בחוץ עלינו לשמור על גופנו בריא וחזק וכך מחלות לא יוכלו לפגוע בו.
בזמן שבו נכתבים דבריי (אוקטובר 2020), מודה המרכז לבקרת מחלות בארצות הברית כי רק שישה אחוז מהאנשים שנפטרו מקורונה מתו מהווירוס עצמו ולא נשאו יחד אתו מחלה חמורה נוספת, מה שנקרא "מחלת רקע". חשוב להבין כי את רוב מחלות הרקע השגורות כל כך בחברה המערבית – סכרת, לחץ דם מחלות לב והרבה מסוגי הסרטן – ניתן למנוע כמעט לחלוטין באמצעות הכלים המובאים בספרון זה.
לא נראה לי שהייתה תקופה באנושות בה המשפט הזה מפי קונפוציוס היה יותר נכון: – "בני האדם מאבדים את בריאותם כדי לצבור כסף, ואז הם מאבדים את כספם כדי להציל את בריאותם". במחילה מכל הרופאים הגדולים והפרופסורים, העומלים על פיתוח טיפולים, חיסונים ותרופות. תרופות וטיפולים רפואיים יכולים לעזור ובהחלט מצילים חיים אך אם הבסיס רעוע שום דבר לא יכול לעזור. ולהיפך – בסיס בריא לחיים מונע את רוב המחלות. כבר ידוע זמן רב כי התרופה הטובה ביותר לכל המחלות כמעט, היא לא להיות חולה – כלומר מניעה.
ספרון זה הינו למעשה "ספר ההוראות" הפשוט ביותר שיכולתי לכתוב, והעקרונות שאני מביא בו הם הבסיס האיתן עליו עומדת בריאות טובה. הם מעוגנים בטבע. אפילו השימוש באחד מהם ישפר את בריאותכם בצורה משמעותית וככל שתוסיפו עוד ועוד עקרונות לחייכם תלך ותשתפר בריאותכם, עד שתזכו בתחושת חיוניות ואנרגיה שלא הכרתם.
חשוב לי מאוד לציין כי כל אחד יכול לבצע את כל העקרונות – ללא תרופות, ללא תוספים, ללא טיפולים רפואיים. מטרתי להנגיש עקרונות אלו לכל אדם באשר הוא אדם, ללא קשר לרקע כלכלי, חברתי, דתי או תפיסתי. לטבע ממש לא אכפת במה אנו מאמינים; החוקים הפועלים בו הם חלק מהמציאות.
באופן הפשוט ביותר ברצוני דווקא בתקופה זו לחזור ולהזכיר לנו ממה מורכבת בריאות טובה, את העובדה שיש בידינו את הכלים להשיג אותה ובמרבית המקרים זה תלוי רק בנו.
בחרתי להימנע כמעט לחלוטין מהתייחסות לגבי "מה לא לעשות". מובן מאליו שהפסקת פעולות מזיקות כגון עישון, שתיית אלכוהול או צריכת סמים ישפרו באופן רדיקלי את בריאותנו. אינני מאמין גדול בהטפת מוסר. רוב האנשים שמעשנים או שותים בכמות מופרזת יודעים שזה לא בריא. ברצוני להצביע ולשים דגש על מה כן אפשר לעשות. הרבה פעמים קל יותר להתחיל לפעול בצורה אקטיבית וחיובית מאשר להיאבק בהרגלים רעים ישנים שיפלו לבד כאשר נאמץ הרגלים חיוביים חדשים.
בסופו של הספרון מופיע נספח המתאר את עשרת העקרונות עליהם כתבתי בצורה ציורית וקלה לזכירה. תלו את הציור על המקרר, שימו אותו ביומן או בקרבת מקום, כך שיהיה זמין עבורכם ויזכיר לכם בכל יום מה עליכם לעשות ולמה גופכם ונשמתכם זקוקים בכדי להרגיש טוב, להבריא ולשמור על בריאות טובה.
מאחל לכם אהבה והצלחה בכל שתעשו ובעיקר בריאות.
תדהר אור דוניו
עקרון ראשון: תרגול רוחני ומשמעות לחיים
"מי שיש לו איזה למה שלמענו יחיה –
יכול לשאת כמעט כל איך"
פרידריך ניטשה
בחרתי להביא עקרון זה כעקרון הראשון מכיוון שאני מאמין שאנו בני האדם נבדלים מבעלי החיים והצמחים בכך שיש לנו ממד אינדיבידואלי רוחני. זה מה שעושה אותנו אנושיים. אנו מסוגלים לחשוב בצורה חופשית, להתחבר לממד גבוה יותר ולהתבונן בעצמנו.
בנוסף לכך, אנחנו ייחודיים. אף אחד אחר ביקום איננו אני, ואף אחד אחר איננו אתה או את. בכל אחד מאיתנו טמונים מתנות וכישרונות המיוחדים רק לו. הבאת הכישרונות הייחודיים הללו לידי מימוש בחיים פירושו אושר, ואושר פירושו בריאות. בריאות פנימית. בריאות זו הינה הדבר שלא ניתן לקחת מאיתנו. מציאת משמעות בחיינו, אותה נוכל להעניק לאחרים ולעולם, היא הגורם מספר אחת לתחושת בריאות והיא תכריע האם נפעל למען טובתנו הגופנית או לא.
על האדם לשאול את עצמו בכנות "מדוע ולקראת מה אני קם בבוקר?", לאחר מכן עליו לרתום את כל כוחותיו כדי לעשות דברים שיאהב לעשות והעיקר שהם יהיו משמעותיים עבורו. אני מאמין שאם יש משימה אחת חשובה בחיים אלו הרי היא מציאת המשמעות לחיים. יתר על כן, אוסיף ואומר כי לדעתי אדם שמצא את המשמעות לחייו – תהיה אשר תהיה – ומוכן לעשות את הצעדים הנדרשים כדי להגשימה כבר השלים את רוב המהלכים למען בריאות טובה.
רוח האדם היא המניעה את הכלי שנקרא גוף ואם האדם חסר מוטיבציה ומשמעות אין טעם לכלי לפעול. הכלי ייהפך לחולה מעצם השימוש הלא נכון בו. בנוסף ניתן לשים לב בקלות לעובדה כי אנשים החיים את חייהם ללא משמעות או חזון אישי נוטים ביתר קלות לפתח נטיות התמכרותיות לסמים, אלכוהול, מזון גרוע ולהרגלים נוספים המזיקים להם ופוגעים בבריאותם.
הדרך למציאת משמעות אינה קשורה בהכרח בנתונים הפיזיים שלכם. לכל אדם, בין אם הוא מוגבל פיזית (כמו סטיבן הוקינג) או אם אתלט על, יש משמעות ייחודית לו. הדרך לפגוש באופן ער את הפן האינדיבידואלי שלנו, להתחיל לפתח את הממד הגבוה שבתוכנו ולהתחבר למשמעות שבחיינו היא הדרך הרוחנית. תרגול דרך זו מתבצע באופן מאוד בסיסי על ידי אחת משלוש דרכים: מדיטציה, מנטרה ותפילה.
תרגול
מדיטציה – שבו בשקט בתנוחה נוחה למשך חמש עד שלושים דקות כל יום. פנו מרחב נעים. שימו לב לנשימתכם, כיצד היא נכנסת ויוצאת, למגע האוויר בנחיריכם. שימו לב כיצד המחשבות חולפות להן, אם נסחפתם איתן פשוט חזרו לרגע ההווה. שימו לב למה אתם חשים, מה אתם חושבים, כיצד אתם מרגישים, הרפו מכל שיפוט או ביקורת, רק שימו לב, אל תגיבו, היו ערים. ערות שקטה זו ללא תגובה ופיתוח התובנה למה שמתרחש עמוק בתוכנו היא ההתחלה של חוכמה אמיתית ושל חופש. אם הגעתם לרגיעה ניתן לשאול את השאלה "מה אני צריך לדעת?" ולחכות לתשובה.
מנטרה – דרך נוספת להרגעת המחשבות ותרגול מדיטציה. בחרו משפט קצר או מילה – "אום" לדוגמא – וחזרו עליה במחשבתכם באופן מתמשך, כאשר המחשבות בורחות רק חזרו אל המנטרה, המחשבות יירגעו עם התרגול מעצמן ויפתח ממד של שקט פנימי. שקט זה מאפשר התבוננות ערה בפנימיותנו. אני ממליץ על תרגול למשך עשרים עד שלושים דקות בכל יום.
תפילה – כבר אמרו חכמים ממני כי תפילה היוצאת מן הלב פותחת שערי שמיים. אם יש לכם דרך רוחנית או דתית מסוימת, השתמשו בה. אם יש לכם תפילה מיוחדת עבורכם חזרו עליה תוך כדי התכוונות עמוקה, שירו אותה, רקדו אותה. השתמשו בה בכדי לשקוע במצב של פתיחות, שמחה והכרת תודה על היש ועל הטוב.
תרגלו את אחד התרגולים הנ"ל לפחות שלושים יום ברצף. תרגול בזמן ומרחב קבוע הוא יתרון. הדבר מקל על המיינד (השכל) שלנו לשחרר מהר יותר את מרוץ המחשבות ולהירגע לתוך הממד הערני והגבוה שבתוכנו. אני מאמין כי בתוכנו ישנה תבונה גבוהה המכוונת אותנו אל הדברים שנכונים עבורנו. בתוכנו נמצאות התשובות לשאלות חיינו, לכן עלינו לפנות זמן ומרחב מתאים בכדי לאפשר לתשובות אלו לעלות לפני השטח. כתוצאה מהתרגול נרוויח גם את היכולת לפתח שלווה נפשית, שוויון נפש ורוגע להם יתרונות בריאותיים גדולים כמו היכולת להיפתח לאינטואיציה, יצירתיות וחזון אישי לחיינו.
הערה קטנה – כנראה ישנן דרכים רוחניות כמספר בני האדם על כדור הארץ. טיול בטבע, עשיית אמנות, מדיטציה בתנועה, מוזיקה, בישול, ריקוד, סריגה, הכנת פנקייקים ושטיפת כלים – למעשה כל דבר שנעשה באהבה ותשומת לב הוא פעילות רוחנית או "מדיטציה". לכן, פשוט בחרו כל דרך שנראית לכם ובלבד שתתמידו בה, שהיא תגרום לכם אושר ותסייע לכם במציאת משמעות לחייכם. שלוש הדרכים שרשמתי למעלה – הן לטעמי הבסיסיות ביותר והשתמשו בהן בהצלחה אלפי שנים.
דבר אחרון: מציאת משמעות לחיינו אינה צריכה להיות דבר קשה או גדול. במיוחד בתקופה זו, שבה נראה שהעולם סוגר עלינו, הרבה פעמים לא צריך לחפש רחוק. משמעות לחיינו יכולה להימצא ממש כאן מתחת לאפנו - בנתינה ליקירינו, לילדינו, להורינו, לחברינו ולסובבים אותנו. רק לנו התשובה מה ממלא את חיינו משמעות. דבר אחד בוודאות עומד בקריטריונים והוא – הנתינה עצמה.
מה שימלא את חיינו במשמעות בהכרח יהיה קשור בנתינה חופשית מתוך אהבה לאנשים אחרים ויגרום לנו להרגיש טוב כאשר אנו עושים זאת. ארחיב ואומר כדי לאזן כי בתקופות מסוימות בהחלט אפשרי וכדאי שאדם זה יהיה גם אנו עצמנו.
אם קשה לנו להתחבר לדברים המעניקים לחיינו משמעות, שאלת מפתח הבאה לעזרתנו היא: "מה היינו מוכנים לעשות בחיינו בחינם, לו זה היה אפשרי?". עוד שאלת הכוונה היא: "אילו כישרונות יש בי שהם ייחודיים לי ואני אוהב ונהנה לעשות?". לעתים זה עד כדי כך פשוט.
אני מאמין שעלינו ליישר את גורלנו עם שאלות אלו ולבנות חזון שנאהב לפסוע לכיוונו. זהו מסע – אך הצעד הראשון הוא החשוב ביותר. אני לחלוטין מאמין שבריאות טובה מבחינה רוחנית, נפשית ופיזית, היא למעשה הסימן או התגמול מנשמתנו, מהחיים עצמם ומגופנו לכך שאנו הולכים בדרך שהיא הנכונה והמתאימה ביותר עבורנו בחיים אלה. אפשר לומר זאת גם כך: זה מרגיש טוב לעשות מה שנכון עבורנו – והרגשה טובה זו מבריאה אותנו.
שאר הכלים הבאים המובאים בספר יתמכו באופן האופטימלי ביותר במסעכם הייחודי.
עקרון שני: לנשום נכון
כשאנו מתבוננים בילדים נושמים, אנו רואים שהם נושמים בצורה מלאה. למעשה, כל הגוף שלהם נושם, הבטן עולה ויורדת עם כל נשימה. כאשר אנו מתבגרים ונעשים לחוצים ומפוחדים, הנשימה שלנו הופכת שטוחה והיכולת של הגוף לקבל חמצן יורדת. בלי חמצן אין חיים: ללא אוכל נמות מרעב תוך מספר שבועות, ללא מים תוך מספר ימים, ללא חמצן תוך כמה דקות. ללא חמצון מספק, תאי גופנו הופכים לחולים וחלשים. למעשה, רוב המחלות שאנו מכירים היום נובעות מחמצון לא מספק של רקמות ברמה זו או אחרת. עלינו להשיב לעצמנו את היכולת לנשום ולספק לגופנו את החמצן שלו הוא זקוק כל כך.
תרגול: נשימות מלאות
סבב אחד:
שכבו או שבו בתנוחה נוחה והירגעו.
החלו לנשום דרך הפה – שאיפות עמוקות אל הבטן ואל החזה ונשיפות מלאות של כל האוויר החוצה. חזרו על נשימות מלאות אלו בנמרצות, שלושים פעמים או למשך שתי דקות.
בנשיפה האחרונה בסבב שחררו את כל האוויר והחזיקו ללא אוויר כמה שתוכלו או שלושים שניות. שאפו אוויר, מלאו את הריאות והחזיקו את האוויר בפנים לחמש עשרה שניות.
שחררו את כל האוויר, נוחו לרגע ואז החלו בסבב נוסף.
בסבב הבא עצרו את נשימתכם כמה שתוכלו או למשך דקה.
בסבב שלאחריו עצרו נשימתכם כמה שתוכלו או לדקה וחצי.
בסוף הסבב השלישי שחררו את כל האוויר והירגעו.
אם אתם חשים עקצוצים בגוף או שינויי חום וקור זה לגמרי תקין, כנראה זמן רב לא נשמתם כראוי.
אורך התרגיל כולו כעשר דקות. נסו לתרגל פעם עד שלוש פעמים ביום.
הנשימות העמוקות ועצירות הנשימה נועדו להרחיב בחזרה את יכולת הריאות והסרעפת להכניס ולהחזיק חמצן, וגם להעביר אותו ולהזרים אותו במהירות לאברי הגוף.
לטעמי, תרגיל זה הוא אחד התרגילים העוצמתיים ביותר ובעל ההשפעה הרבה והמיטיבה ביותר על הבריאות. אם תקחו משהו מספרון זה לצורך שיפור בריאותכם – קחו את תרגול הנשימה (ואת המדיטאציה).
למידע נוסף לגבי טכניקות לנשימה ושיפור הבריאות בדקו את שיטתו של וים הוף.
עקרון שלישי: פעילות גופנית מספקת
ריקדו, תרגלו יוגה, שחו, שחקו פריזבי, כדורסל, עשו פילאטיס, רוצו על שפת הים, עשו סקי מים, צניחה חופשית, טריאתלון או טיול בפארק. לא משנה מה, העיקר הוא שתזוזו.
לא משנה אם יש סגר. רוצו סביב הבניין או התעמלו בתוך הבית.
סטגנציה (חוסר זרימה) בשל העדר תנועה גופנית מספקת היא אם רוב המחלות בתרבות המערבית (והיא גם גורם נוסף בחמצון לא מספק של הרקמות, אותו הזכרנו בפרק הקודם). הגוף שלנו נברא כדי לזוז; לשם כך יש לנו מערכת שרירים ועצמות. אז שימו את נעלי הספורט ליד הדלת, מצאו חבר או חברה טובים שיבואו להתעמל איתכם או אמצו כלב שיוציא אותכם לטיול – וצאו לדרך.
תרגול: פעילות גופנית
קבלו החלטה לעשות פעילות גופנית מאומצת – הליכה מהירה מינימום – כל יום לפחות חצי שעה. עדיף לגוון בין פעילות אירובית (כמו משחקי כדור, ריצה או הליכה מהירה) – המשחררת מתח, מחמצנת את התאים ומשחררת רעלים, לפעילות אנאירובית (כמו הרמת משקולות או שכיבות סמיכה) – אשר בונה מסת שריר. במקרה ואינכם יכולים לתרגל מדי יום נסו להגיע לפחות לשלוש שעות שבועיות במצטבר.
אינספור מחקרים הראו שפעילות גופנית יעילה יותר מכל תרופה כמעט במניעת מחלות רבות, בהארכת תוחלת חיים ואפילו ביצירת בריאות נפשית טובה ומניעת דיכאון. כולי תקווה שמתישהו ירשמו אותה באופן רשמי בתור תרופה.
הזכירו לעצמכם שכל מה שעליכם לעשות הוא להתחיל. להתחיל זה קשה, אבל אחרי האימון בדרך כלל מרגישים נהדר. לעיתים קשה להתמיד ואפשר למצוא עידוד וכוחות כשמתרגלים יחד עם אנשים נוספים. לאחר מספר פעמים הפעילות הגופנית תיעשה להרגל, כבר לא תתאמצו להתחיל והנה רכשתם את אחד הכלים החשובים ביותר לחיים מאושרים ובריאים.
עקרון רביעי: שינה טובה
שינה היא פלא – היא מאגר הקסמים ממנו אנו שואבים כל יום את הכוחות ליום חדש. ללא שינה לאורך זמן ממושך ברצף, פשוט נשתגע (והדבר נוסה מדעית). במהלך השינה גופנו פנוי מכל מאמץ אותו אנו עושים במהלך היום והוא יכול להשקיע את מירב הכוחות בכל מה שמחזיק אותנו באמת בריאים - טעינת מאגרי האנרגיה שלנו, ניקוי רעלים, סילוק פסולת תאית ישנה ובניית תאים חדשים.
השינה היא גם זמן שבו אנו מתרעננים נפשית ורוחנית ויכולים לספוג רעיונות חדשים והשראה חדשה. שינה טובה ומספקת חיונית לחיינו והיא בהחלט גם דבר שקשה מאוד להקפיד עליו בתקופה זו המלאה בגירויים ומסכים. עובדה מאתגרת נוספת היא כי השינה הטובה ביותר היא גם זו שאנו ישנים בשעה מוקדמת יחסית ומסתיימת ביקיצה מוקדם בבוקר. זהו הריתמוס הטבעי של גופנו. נכון שיש אנשים שהם "טיפוסי לילה", אך הם מעטים וגם הם לא יכולים להמשיך את הלילות הלבנים לאורך זמן רב.
עשו לכם הרגל: הבטיחו לגופכם שתדאגו לו רק הלילה לשינה טובה.
פנו את המרחב כשעה לפני, כבו את המסכים (הם יחכו לכם מחר), הדליקו נר, כתבו את כל שאתם מוצאים להודות עליו על דף, עשו הרפיה, מדיטציה, מקלחת או כל פעולה מרגיעה אחרת, ולכו לישון. לפחות לשבע שעות בלילה. עדיף שמונה. המחר שלכם יראה אחרת.
עקרון חמישי: שתו מים נקיים
מים הם נושאי החיים. כל דבר שצומח חי וגדל צריך מים בכדי לשרוד. המים ממלאים אותנו חיים ומרווים את צימאוננו. המים זורמים ומטהרים את גופנו ואת כל הרעלים שהצטברו בו. רוב הרקמות והתאים בגופנו מכילים כמות רבה של מים כחלק מהנוזל התוך תאי ואם תאינו צמאים אנחנו במצוקה.
בתרבות שלנו כיום יש לנו נטייה מיוחדת לדחות את השתייה, לשכוח את תחושת הצמא הבסיסית שלנו ואז למצוא את עצמנו מספר שעות או ימים לאחר מכן עם תחלואים שונים כמו כאבי ראש, סחרחורות, חולשה, דלקות בדרכי השתן וכדומה. פשוט מחוסר בנוזלים.
כדאי לשתות מים בכמות רבה (לא להגזים כמובן), וזאת אומרת כנראה יותר ממה שאנחנו בדרך כלל שותים. ההמלצות כיום למבוגרים עומדות על כשניים וחצי עד שלושה וחצי ליטר ליום (כשתים עשר כוסות מים לפחות), אם אינכם מתעמלים או ספורטאים
איכות המים שאנו שותים חשובה מאוד גם היא. אני מציע שתשימו לב לאיכות המים באזורכם. אם המים אינם טעימים / מריחים לא טוב / מלאים באבנית או שיש לכם חשד בקשר לאיכותם, שתו מים מינרלים או השתמשו בפילטר מים מתאים ושתו מים מטוהרים. בנוסף, נסו לא לשתות שום משקה מלאכותי. תמיד עדיף סחוט וטרי או מים. גופנו הוא אורגניזם טבעי שאינו זקוק לממתיקים וחומרי צבע ומאכל או שאר החומרים המלאכותיים שנמצאים במשקאות כיום.
אז הקפידו לשתות במהלך היום. שימו לב לתחושת הצמא שלכם. קחו איתכם בקבוק קטן שתמיד יהיה לצידכם ומלאו אותו לעתים תכופות, שתו לרוויה, עדיף יותר מאשר פחות. גופכם יודה לכם.
עקרון שישי: מזון טוב
מה כבר לא נאמר על התזונה המומלצת?
פליאו, מקרוביוטי, קטוגני, נא, פירותני, טבעוני, צמחוני, ירקותני ומה לא... המון.
אני מאוד ממליץ לכל אדם לחפש בעצמו ולמצוא את המזונות הספציפיים שטובים ומתאימים עבורו. עובדה אחת היא בטוחה: מה שאנו אוכלים הוא מה שאנחנו. תכניסו דלק גרוע לאוטו שלכם ומה שתקבלו יהיה תקלות במנוע.
מכיוון שהתרגלנו למזון גרוע קשה לנו אפילו להבחין כי הוא גורם כל כך משמעותי ביצירת המחלות הרבות שהחברה שלנו סובלת מהן. כדי לשנות את בריאותנו עלינו להזין את גופנו במזון המתאים לו.
ישנם שלושה עקרונות בסיסיים המאפיינים את המזון הראוי אשר הוא הדלק הטוב ביותר לגוף שלנו. – טבעי, טרי ומגוון.
מזון טבעי – הגוף הוא אורגניזם טבעי, ולכן מה שמתאים לו באופן הפשוט ביותר הוא מזון טבעי. קשה לגוף להזין את עצמו במזון מתועש שנוצר על ידי הנדסה ועיבוד כימי מכיוון שהוא צריך להתאמץ יתר על המידה לפרקו למרכיביו. זה בסדר פעם אחת או שתיים, אך אם נעמיס מזון מעובד על הגוף יום אחר יום – נתמלא ברעלים.
לכן, הפתרון הוא גם פשוט. המשפט שמתאר את המזון הטוב ביותר עבורנו ואת תמצית כל הדיאטות הוא: "אם יש על זה תווית אל תאכלו את זה".
במילים אחרות - נסו להימנע מקניית מוצרים ארוזים או שעשויים ממספר מרכיבים יחד שהונדסו למוצר אחד. קנו כמה שיותר "מוצרי גלם" ואכלו אותם או הכינו בעזרתם את האוכל שלכם.
לשמן זית, טחינה גולמית, חמאת אגוזים, או אצות העשויים מרכיב אחד וארוזים אכן יש יתרונות תזונתיים רבים – במידה כמובן. מצד שני מוצרים כמו סוכר לבן, קמח לבן או אורז לבן עשויים מרכיב אחד אך מאוד מאוד מעובדים ואני ממליץ בחום להימנע מהם ככל שניתן. מחקרים רבים הראו שמוצרים מעובדים אלו גורמים לנזקים קשים לגופנו והם מהווים גורם סיכון למחלות רבות.
בנוסף, כדאי להימנע מכל מוצר שמכיל גלוטן. גלוטן הינו חלבון "דביק" אשר נמצא במינים שונים של דגנים וקשור בתגובות אלרגיות ודלקתיות במעיים של אנשים רבים המועדים לכך (ופעמים רבות אינם מודעים לרגישותם) וגם למחלת הצליאק.
מזון טרי – מזון שנאכל כמה שיותר קרוב לזמן הקטיף או ההכנה. מזון שאינו טרי מלא בדרך כלל בחומרים משמרים שאינם תורמים לבריאותנו ונועדו להאריך את חיי המדף שלו או פשוט מקולקל וישן ואז דל בחומרים מזינים וויטמינים.
מזון מגוון – כמה שיותר צבעים יותר טוב. גופנו זקוק למגוון הרב ביותר של חומרי תזונה, ויטמינים ומינרלים. יש מגוון עצום של חומרי גלם בסיסיים – ירקות, פירות, אגוזים, עדשים, דגנים ותבלינים שניתן להשתמש בהם.
כאשר תיישמו עקרונות פשוטים אלו תמצאו את עצמכם ניזונים רק ממזון טרי – המכיל את המספר הגבוה ביותר של אנזימים ויטמינים ומינרלים לכל מוצר, טבעי – קל לפירוק ולשימוש מהיר, זמין על ידי הגוף ומגוון – מכיל את העושר הרב ביותר של רכיבי תזונה – וזהו.
כמובן שעדיף לצרוך מזון אורגני – כך תחסכו לגופכם את ההתמודדות עם כל הרעלים שמגיעים עם הריסוסים ועם ההנדסה הגנטית, אך אני בהחלט מודע גם למחיר הגבוה של המוצרים. במחשבה שנייה: עדיף להיות בריאים, לא?
ברור לי שאנו חיים בסביבה עשירה בפיתויים קולינריים. אנו גם מתמודדים עם אילוצים כלכליים וחלק מהמזונות שאנחנו אוכלים הם חלק משגרת החיים שלנו ואנו נהנים לאכלם. עדיין, העקרונות נשמרים: יותר טבעי, טרי ומגוון – יותר בריא. יותר מעובד, משומר ורחוק מאיך שנראה בטבע – פחות בריא. לא צריך להיות מושלמים – פשוט להתחיל לשנות. ככל שנתקרב באורח חיינו לכיוון זה כך ייטב לגופנו.
שלוש הערות קטנות אך חשובות:
1 – אכלו בשמחה, עדיף בחברה, הקשיבו לגופכם. חשוב שהגוף שלנו יקבל את האוכל בנוחות ובשמחה. תחת מתח, חרדה או כעס הגוף אינו פנוי לקבל תזונה – הוא חווה מצב של מאבק והעיכול והספיגה של המזון נפגעים.
2 – אכלו קצת פחות מאשר לשובע. על פי הרמב"ם, אם כל המחלות היא אכילה גסה. זכרו, גופנו לוקח רק את מה שהוא שצריך ומנסה לפנות את כל השאר. כאשר יש יותר מדי עבודת פינוי הרעלים נשארים בפנים ונוצרות מחלות.
3 - אכלו מזון מקומי ועונתי - מזון עונתי הוא בהגדרה טרי יותר ולכן בריא יותר עבורנו. מזון מקומי יתמוך בחקלאים באזורנו ויסייע בשבירת שרשראות הייצור המסיביות המייבאות מזון מרחבי העולם. שרשראות אלו צורכות כמויות עצומות של אנרגיה, כסף ומשאבים ועל הדרך הן מאוד מאוד מזהמות. כך נוכל להשפיע לטובה על הסביבה, על האדמה ועל האקולוגיה פשוט דרך המזון אותו אנו צורכים.
עקרון שביעי – חשיפה לשמש
אתם מכירים משהו שחי בלי שמש? משגשג? צומח? קשה למצוא, נכון?
כמעט ולא קיימים מיני חיות וצמחים המתקיימים ללא חשיפה לשמש. זאת משום שכל דבר שצומח וחי צריך אור שמש בשביל מאגרי האנרגיה שלו ופעילויות החיים שלו.
השמש מחממת אותנו, מטעינה אותנו וממלאת אותנו בחיוניות. היא קשורה כמעט לכל תהליך חיים בגוף ובמיוחד בשמירה על מאזן הסידן בגוף, חיזוק מערכת החיסון, ושמירה על הבריאות הנפשית שלנו. השמש קשורה באופן ישיר לייצור ויטמין D בגופנו וזה מחזק את עצמותינו ודואג לנו למערכת חיסון תקינה. ללא חשיפה מתמשכת אנו נחלשים, סובלים ונעשים מדוכאים – הפסיכיאטרים קוראים לזה "דיכאון עונתי".
רבים הם האנשים שחיים בתרבותנו כיום הסובלים מחוסר בחשיפה לשמש ולכן גם מחסר משמעותי בוויטמין D. מחקרים אחרונים גם הראו שאנשים שנפטרו מקורונה חסרו ויטמין זה ברמות גבוהות. נכון, אפשר לקחת תוסף אבל למה לא לקבל את המקור? בחינם? ובכמויות גבוהות? בורכנו במדינה משופעת אור שמש. פשוט נצלו אותו.
תרגול: חשיפה לשמש
צאו החוצה לעשר עד עשרים דקות ביום לפחות של אמבטיית שמש. (רק שימו לב שאינכם נחשפים בשעות בהן הקרינה גבוהה במיוחד, בעיקר שעות הצהריים החמות). זה יכול להיות תוך כדי טיול בפארק או פעילות גופנית, או בהפסקת אחר הצהריים במרפסת.
שאלו את עצמכם איך זה מרגיש לשבת ולהשתזף בשמש החמימה, לעומת השיזוף היום יומי באור הקר של תאורת הלד בבית או במשרד? כנראה שהרבה הרבה יותר נעים בחוץ. ואם יש הגבלות או סגר פשוט פתחו את החלון או שבו במרפסת.
השמש היא בשביל כולם, ובחינם.
עקרון שמיני: הרפיה עמוקה, רגיעה ומשחק
טוב, זמן לנוח, להירגע...
האם אתם נחים במהלך היום? נרגעים? משחקים? כמה אתם מתוחים?
המתח בתרבותנו נעשה דרך חיים, ולכן עלינו ללמד את עצמנו להפעיל את מערכת הרגיעה של הגוף. כאשר נעשה זאת יהיו לכך יתרונות עצומים – ובמובן העמוק ביותר, נקבל מחדש שליטה על חיינו. למעשה, נגלה שיש לנו כפתור כיבוי שאנו יכולים להיעזר בו מתי שנרצה כדי לחזור לעצמנו, להיטען, להתרענן ולצאת לכמה רגעים מהמרוץ.
נשמע טוב נכון? אז בואו ננסה.
תרגול: הרפיה עמוקה
הכינו מרחב נעים, שימו מוזיקה שקטה, נר, קטורת, כל דבר שיעזור לכם להירגע.
שכבו בתנוחה נוחה, פרשו את ידיכם ורגליכם, שחררו את כל המתח, נועו קצת, פתחו וסגרו את האצבעות, ואז פשוט הרפו.
קחו נשימה מלאה ועמוקה אל הבטן, אל החזה ואל ועצמות הבריח ונשפו את כל האוויר החוצה במלואו. חזרו על נשימה זו שלוש עד חמש פעמים.
הרפו.
כעת העבירו בעדינות את תשומת הלב שלכם לאברי הגוף, כאשר אתם בוחרים להרפות כל אבר שתשומת הלב מגיעה אליו. ניתן להתקדם מכפות הרגליים מעלה או מקודקוד הראש מטה. שימו לב: האם יש מתח? עייפות? לחץ? כבדות? תחושה אחרת? שימו לב ואז פשוט הרפו איבר זה. נסו להמשיך בהרפיה זו למשך עשר דקות.
אם נרדמתם – יופי.
לאחר כעשר דקות או לאחר שסרקתם את גופכם פעמיים לפחות חזרו לכאן ועכשיו, פקחו עיניים, הודו לעצמכם על שפרגנתם לעצמכם רגע למנוחה אמיתית והמשיכו בשגרת יומכם.
ניתן כמובן למצוא את ההרפיה המועדפת עליכם מתוך עשרות ההרפיות המודרכות ברשת ולהאזין לה.
משחק
דבר קטן נוסף שחשוב מאוד לעשות, תורם לבריאות כולם ונראה קשור מאוד לנושא הוא למצוא זמן לשחק. ילדים משחקים, ואז הם לא דואגים, וכאשר הם לא דואגים – הם יותר בריאים. זה כל כך פשוט. המשחק פותח את הדלת היצירתית בתוכנו וגם משחרר אותנו לעולם דמיוני שהחוקים שלו ידועים ומוגדרים (שלא כמו חוסר הוודאות שבחיינו).
משחק זה כיף, וכיף במובן הפשוט תורם לנפשנו וגופנו. לכן פנקו את עצמכם והשקיעו בכך פרק זמן קצר ביום. כמובן שעדיף עם ילדים אם הם בסביבה, הם יכולים ללמד אותנו הכי טוב איך לעשות זאת.
עשיית כלום
המלצה אחרונה ורדיקלית עבורכם – קחו חמש עד עשר דקות ביום שבהם, לא תאמינו – אל תעשו כלום. סתם בהו, חילמו. ואז – אפשר לשחק, או לא; אפשר לצייר, לנגן, לכתוב שירה – או לא. העיקר הוא שתתנו לכם את הזמן שלא לעשות כלום לרגע. איזה אושר זה! שחררו ותראו שהפן היצירתי מתחיל לנבוע מכם באופן ספונטני ועמו גם בריאות טובה, הומור ואושר. ומי יודע – אולי אפילו יכול להיות שתמצאו את עצמכם פתאום חס וחלילה עושים משהו שאתם נהנים לעשות... ככה סתם.
עקרון תשיעי: מגע עם הטבע
כמה שהטבע חסר לנו. אתם לא מרגישים את זה? האשליה הגדולה היא שיש "טבע" ויש "אדם". יצרנו הפרדה שאינה קיימת במציאות. אנחנו חלק מהטבע. בלי הטבע נמות – חד וחלק. איננו יכולים לחיות מגלולות, שימורים, מסכים ופלורסנט. או כמו שאומרים האינדיאנים: "יום אחד יבין האדם הלבן שהוא לא יכול לאכול כסף". פשוט נלך ונעשה מאוד מאוד חולים (מה שכבר קורה במובן מסוים). מה שיפה בטבע שהוא תמיד הרמוני ותמיד שלם. הטבע מאזן אותנו. בעזרת הטבע אנו מתעוררים בפליאה לקסם שבחיים, למה שנשגב מאיתנו, לכך שיש הרמוניה וסדר ביקום, ולכך שיש אינטליגנציה גבוהה שמנהלת את הכל.
הטבע מחייה אותנו ומביא לנו בריאות. הוא מלמד אותנו שקט, הקשבה ויופי. הטבע מחזיר אותנו לעצמנו ומראה לנו שהרבה פעמים למרות שזה לא נראה כך החיים יפים.
עלינו לחזור לקשר חי עם הטבע כאחדות בכל צורה אפשרית. גופנו הוא גוף טבעי: העצמות, השרירים, העצבים והבלוטות – אף אחד מהם לא נוצר במעבדה. כך שאין הפרדה, ההפרדה היא בדרך החשיבה שלנו בלבד, ואז באורח החיים אותו אנו בוחרים לחיות. על כך אנו משלמים פעמים רבות מחיר יקר, פיזית, ולדעתי בעיקר נפשית.
תרגול: התקרבות לטבע
קחו לעצמכם כמה דקות בכל יום והקדישו אותן למשהו שקשור בטבע, זה יכול להיות להסתכל על פרח, להשקות עציץ, לעמוד ליד עץ, או לטייל בפארק. הכי טוב כמובן זה לטייל בטבע כמה שאפשר.
כמו כן, כדאי כי לתרגול זה תוסיפו זמן קצר ביום שבו אתם נמנעים מאלקטרוניקה / מסכים / מכשירי טלפון / מכשירים מפיצי קרינה. הכי הכי טוב, כחצי שעה עד שעה לפני השינה. הדבר משפר רדיקלית את איכות השינה. מה אתם אומרים, זה אפשרי בכלל? או שאנחנו כבר מכורים לחלוטין?
שאלה חשובה היא האם מכשירים אלו עושים אותנו מאושרים באמת? אם התשובה היא אפילו לרגע אחד – לא – צאו לטבע. הוא יעשה אתכם שמחים. ואני יודע שיש הגבלות וסגר. וזה קשה. עלינו להיות יצירתיים. גדלו עציצים, צרו גינה במרפסת, לטפו חתול, הזמינו פרחים, כל דבר שצומח וחי ירגיע אתכם ויעשה לכם טוב לנשמה ולבריאות.
עקרון עשירי: אהבה ומערכות יחסים משמעותיות
אף אדם אינו אי.
להיות אדם פירושו להיות במערכת יחסים.
אפילו הנזיר במערה בהימליה זקוק שמישהו יביא לו את האוכל.
המחקר הארוך ביותר שנעשה על בריאות ואושר בהרווארד (80 שנות מחקר) מצא שכדי להיות בריאים אנחנו צריכים....חכו לזה... אהבה. זה הכול. בחיי. החוקרים פשוט גילו שאנחנו זקוקים למערכות יחסים משמעותיות וטובות כדי להיות בריאים. יותר מגנטיקה, יותר מכסף או קריירה, הבריאות שלנו תלויה ביחסים עם יקירינו.
לבד, אנחנו נעשים חולים. בדידות היא מחלה קשה והיא גורם סיכון משמעותי לתמותה. ככל שאנחנו מלוכדים, אוהבים ומוקפים בחברים אנחנו חסונים יותר ובריאים יותר. מוכח. מצחיק, נכון? זה מזכיר לי שהקומיקאי לני רביץ סיפר שסבתא שלו תמיד אמרה שהצחוק טוב לבריאות והיום מדענים מוכיחים שסבתא שלו צדקה.
כדי לפתח מערכות יחסים משמעותיות עלינו ללמוד להיפתח. איננו יכולים לסגור את ליבנו ולצפות שאחרים יפתחו את שלהם. כדי לחוות מערכות יחסים משמעותיות עלינו ללמוד את הכלים לכך. על אף הפחד הגדול, ככל שנלמד לעשות זאת נזכה בשותפים אמיתיים לחיים ונראה עוד ועוד כמה אנושיים ויפים אנחנו.
מכיוון שלא ממש לימדו אותנו לתקשר בצורה כנה ואוהבת ללא שיפוט וביקורת (וברור שזה הרי מה שהכי היינו רוצים לקבל), עלינו ללמוד זאת איפשהו. מבחינתי, תקשורת מקרבת היא אחד הכלים המשמעותיים ביותר לשינוי בדרך בה אנו מתקשרים עם אחרים בצורה שיוצרת חיבור, קרבה ושותפות.
העקרונות לתקשורת מקרבת מאוד בסיסיים ובנויים משפה המתארת פעולות, רגשות, צרכים ובקשות. בבואנו ליצור קשר עם אדם אחר אנו מתארים פעולה מסוימת שראינו, מה הרגשנו לגביה, מה הצורך האמיתי שלנו ומה אנחנו מבקשים ממנו. ללא שיפוט, ללא ביקורת. באותו אופן, אם יש לנו בקשה מסוימת מאדם כלשהו, אנו מתחברים לצרכינו ולרגשותינו, מביעים אותם בכנות בפניו ומבקשים מה היינו רוצים שיעשה.
הרעיון הוא שעמוק בתוכנו הכוח שמניע אותנו הוא תמיד צרכים שאנו מבקשים למלא בחיינו ויגרמו לנו תחושת אושר. הדרך להתעורר לצרכינו ולראות האם הם ממומשים במציאות הינם רגשותינו. כאשר הצרכים שלנו מתגשמים במציאות נרגיש רגשות חיוביים, במידה ולא – נרגיש רגשות שליליים. למעשה, בכל רגע ישנו צורך החי בתוכנו ומבקש להתמלא. תקשורת מקרבת מחברת אותנו לעצמנו, לבקשותינו העמוקות ביותר בכל רגע ולדרך כיצד להגשימן במציאות תוך הרמוניה וללא פגיעה בכבודו או ברצונו החופשי של אף אדם. דיבור בשפה זו של בקשות, רגשות וצרכים אנושיים מחברת אותנו באופן מידי לזולת ופותחת בפנינו את היכולת לאמפתיה אמיתית. על פניו זה נשמע פשוט אבל לעניות דעתי זהו התרגול הקשה ביותר שמובא כאן בספרון משום שלא הורגלנו כמעט בכלל לתקשורת מסוג שכזה, אף על פי כן כל כך שווה לנסות.
בחרתי לסיים בעקרון זה משום שהוא מכיל בתוכו את עקרון המשמעות. כך נסגר המעגל. כפי שכתבתי בפרק הראשון, מציאת משמעות לחיינו לעולם לא נעשית כשאנו לבד.
כדי לחוות משמעות בחברה עלינו לדעת לתקשר ולהביע את עצמנו בצורה הרמונית וחיובית. מנהיג גדול הינו חסר משמעות בלי האנשים שהולכים אחריו. רופא הינו חסר משמעות בלי החולים בהם הוא מטפל. מורה הינו חסר משמעות בלי תלמידים ללמד, הורה או בן זוג בלי ילדיו ומשפחתו. מה שיפה בחיים הוא שאיננו נפרדים, וכדי שלנו עצמנו תהיה משמעות עלינו להיות בנתינה לאחרים. ייעודנו הגבוה כולל בתוכו תמיד שירות לאנשים אחרים וככל שניתן כך נקבל. אלו הם החיים.
לפרטים נוספים חפשו את הספר "תקשורת מקרבת – שפה לחיים" או כל הרצאה של מרשל רוזנברג.
לסיכום
אלו הדברים הכי הכי בסיסיים שאדם צריך כדי להיות בריא ולשמור על בריאות טובה:
- משמעות לחיים ורוחניות
- נשימה ואוויר נקי
- פעילות גופנית מספקת
- שינה מספקת
- מים נקיים
- אוכל טרי ומזין
- הרפיה, רגיעה ומשחק
- חשיפה מספקת לשמש
- מגע עם הטבע
- אהבה ומערכות יחסים משמעותיות
נסו לשים לב כמה מעקרונות אלו מיושמים בחייכם וכך תוכלו לדעת באופן ישיר כמה אתם בריאים. במידה ואתם מתבוננים ברשימה זו ומרגישים כי זה נראה גדול או בלתי אפשרי ליצור שינוי הזכירו לעצמכם שוב ושוב שיש סיבה מדוע אתם פה ושגופכם כבר עוזר לכם וכל הזמן שואף להיות בריא.
גופנו הוא קסם, הוא פלא, והוא מלמד אותנו בדיוק מה הוא צריך ולמה הוא זקוק בכדי להתאזן. עשרת עקרונות אלו הם המפתחות לאיזונו.
התמקדו במה שכן אתם יכולים לעשות. התחילו בשינוי הקל ביותר ובצעדים קטנים. הכלים נמצאים מולכם. בריאות היא דרך חיים ואם אנו חיים על פי כללי הטבע כמעט בכל המקרים מובטחת לנו בריאות טובה.
בנוסף, לתרגילים המובאים בספרון זה לא נמצאו תופעות לוואי שליליות כלשהן. רק חיוביות. כל עקרון הוא פשוט וקשור לעובדת היותנו ישויות טבעיות החיות על האדמה ולכן מובטח שישפר את בריאותכם.
אני מאחל לכם בהצלחה.
שמרו על עצמכם והיו בריאים
איורים בצבע מים על נייר: רזיה מרחב [email protected]
כתבה שהיא גיוון מרענן ועצות טובות!