כבר מספר רב של שנים קיים מצב שבו חסרים למוסדות חינוך ולדורף (גנים ובתי ספר) מחנכים שעברו הכשרות מלאות ומתאימות.
בשנים האחרונות אנחנו נתקלים ביותר ויותר גנים שבהם מרבית הגננים מועסקים ללא כל הכשרה או בהכשרה חלקית מאד, וכך נוצר המושג "גנן/ת מוביל/ה". כמו כן, בתי הספר נאלצים לקבל יותר מורים (מחנכים ומורי מקצוע) ללא הכשרה. מצב זה נוצר מכך שמידי שנה נפתחים בתי ספר חדשים וגנים ומספר המועמדים אינו תואם את מספר המשרות המוצעות. במצב זה רמת החינוך יורדת, ההבנה של המחנכים במהות תפקידם פוחתת והקישור בין חינוך ולדורף לאנתרופוסופיה מתעמעם.
לשמחתנו פועלים כיום בארץ שישה סמינרים להכשרת מורי ולדורף. אם נסכם את בוגרי כל המסלולים מידי שנה נגיע לכ-40 עד 70 (לא כל הסמינרים ותיקים מספיק כדי לשחרר בוגרים). מתוך ניסיוני בעבודה בסמינר חינוך כזה, מבין בוגרי הסמינרים לפחות כ-70% פונים לעבודה בגנים או מחליטים לא ללמד ולכן מספר המגיעים לבתי ספר הוא נמוך מאד. במצב זה רבים מבתי ספר נאלצים להתפשר על המורים שהם מקבלים לשורותיהם.
כולם יודעים שקיים מחסור אבל ממשיכים לקוות שהמורים "יגיעו לבד". כפועל יוצא מכך, מידי שנה מתגברות תופעת "המחטפים" (בין בתי הספר) וה"פיתויים" המוצעים למחנכים ומורי מקצוע ותיקים ו/או חדשים על מנת שיגיעו לבית ספר זה או אחר. חבל שבתי ספר ולדורף מגיעים למצב זה.
לדעתי המצב הקיים מחייב את קהילת חינוך ולדורף, מוסדות, הורים ומחנכים, לפעילות פרואקטיבית שתגרום לשינוי המצב בתהליך שייקח מספר שנים.
חשבתי רבות על הנושא, גיבשתי פתרון וכעת ברצוני להציג את התוכנית, לעיונכם וחוות דעתכם.
גידי ינקוביץ, בן 54, גר ברמת השרון, נשוי לאורה ואב להגר וישי. בין מקימי בית ספר אורים, עובד כיועץ ומנהל פרויקטים לאבטחת מידע ובוגר סמינר ולדורף בכפר הירוק
1. קצר ואינטנסיבי – הכוונה כי התוכנית תכשיר תוך שנתיים מספר רב של כמה עשרות מחנכים ומורי מקצוע שיתחלקו בין כל בתי הספר בארץ. ההכשרה תתבצע חמישה ימים בשבוע ותכלול שלושה ימי לימוד ושני ימי עבודה בבתי הספר (תצפיות, התנסויות קצרות והעברת תקופות לימוד בשנה השנייה).
2. תעודת הוראה – תבוצע פניה יזומה בדרכים פרסומיות שונות על מנת להביא רק מועמדים בעלי תעודת הוראה (כיום חובה למורים ע"י משרד החינוך). הפניה תהייה למי שכרגע אינם מורים, למורים במערכת הרגילה ולמורים בשנת חופש. הכוונה לבחור את המתאימים ביותר שרוצים לבחון אפשרות לראות את ייעודם כמחנכים בבתי ספר ולדורף וזאת תוך מתן העדפה לצרכים הקיימים בבתי הספר (למשל: מורים לערבית).
3. מלגת מחיה – לימודים של חמישה ימים בשבוע יקשו על אנשים בעיקר בעלי משפחות לעבוד במשרה מלאה ולכן מוצע כי תהיה קרן שתממן מחיה מינימלית לתלמידים שיצטרכו. התכנון הוא למלגה בסכום של כ-5,000 ₪ לחודש. הכוונה כי מימון המלגות יגיע מתרומות (ראו סעיף 5).
4. שכר לימוד – ההכשרה תעלה כסף לתלמידים ולהערכתי התשלום יהיה כ-50% יותר משכר הלימוד בסמינר רגיל מאחר ולומדים 3 ימים בשבוע ומקבלים עוד השלמות בתקופות שיש חופשים בסמינרים.
5. ערבות הדדית למען הקהילה וחינוך ולדורף בישראל - כאן מגיע מקומה של הקהילה.
הפרויקט הזה זקוק למימון כיוון שהוא אינו יכול להגיע לאיזון רק משכר הלימוד. כאן צריכה הקהילה להתאחד לאתגר ולתקצב את "מבצע החירום" בסכום כסף שיהיה יחסי למספר ההורים בבית הספר. מחישובים ראשוניים שלי עולה כי כל כיתה תצטרך להעמיד סכום של כ-2,000 ₪ לשנה – כמה עשרות שקלים בשנה להורה בכיתה ממוצעת. זאת הוצאה זניחה ביחס לתועלת הגדולה שהיא עשויה להביא להורי חינוך ולדורף בישראל.
ראוי לציין כי התוכנית היא ראשונית וניתן להכניס בה שינויים תוך שמירה על העקרון של יוזמה קהילתית הפועלת בצורה שקופה לצורך הגדלה מסיבית של מספר המחנכים (מורים מחנכים ומורי מקצוע) בבתי ספר ולדורף בארץ.
אני מזמין כל מי שרוצה, אשמח לנציג מכל בית ספר בארץ, להירתם לרעיון ולעזור לתוכנית לצאת לדרך בהקדם האפשרי ליצור עמי קשר במייל: [email protected].