לצמח מבנה של שלושה חלקים: הוא מורכב מהשורש, העלה והחלק העליון של הצמח (פרח, פרי, זרעים). חלוקה משולשת זו מצויה גם באדם: ראש, חלק ריתמי (לב וריאות), ואיברי העיכול והרבייה .
איור זה, שמצביע על הקשר בין האדם והצמח, מעלה על הדעת כי האדם הוא למעשה צמח הפוך: ראשנו מופנה כלפי מעלה, לעבר השמיים, בעוד שראשו של הצמח – השורש שלו – מופנה ונמשך כלפי האדמה. איברי הרבייה שלנו מוסתרים ופנימיים ונמצאים בחלק התחתון של גופנו, בעוד מערכת הרבייה של הצמח גלויה לעין (ואנו כה נהנים מיופייה, דרך הפרחים והפירות) ופונה כלפי מעלה.
שורשי הצמח מזינים את החלק הכי מינרלי שלנו, החלק הקשה והחומרי ביותר באדם – הראש – ואיתו את החשיבה ומערכת העצבים. אכילת שורשים טובה לחשיבה צלולה וליצירת מחשבות עמוקות! שורשים לדוגמה – גזר, סלק, צנון, שורש סלרי ושורש פטרוזיליה.
עלי הצמח מבטיחים את הנשימה הקצבית של הצמח, בדומה לתפקיד הריאות והלב שתפקידם להבטיח שדם ואוויר יוכלו לזרום לגוף. עלי הצמח מזינים את הרגשות שלנו ואת המערכת הריתמית, וחשובים לתפקוד בריא של הריאות והלב. ישנם מגוון עלים למאכל, כמו – קייל, חסה, תרד, סלרי, מנגולד, פטרוזיליה וכדומה.
הפרח, הפרי והזרע קשורים אל מערכת הרצון שלנו ומזינים אותה – מערכת העיכול והרבייה. הם מספקים לנו אנרגייה חיונית לעבודה ויצירה. כמה דוגמאות: פרחים – ברוקולי וכרובית או היביסקוס, ורד וקמומיל בתה; פירות – עגבנייה, מלפפון, קישוא ופירות קלאסיים; זרעים – דגנים למיניהם.
כדי שנקבל את כל מרכיבי התזונה הדרושים לנו, עלינו לוודא שמדי יום יהיו בארוחות שלנו כל חלקי הצמח.
תבשיל ים תיכוני
התבשיל הים תיכוני הבא מכיל את כל חלקי הצמח ומהווה ארוחה מזינה. מומלץ להגיש את התבשיל עם אורז מלא או עם פסטה מקמח מלא.
מתאים מאוד גם לילדים! לבררנים שבהם אפשר לרסק את הרוטב בממחה לאחר שהוא מתקרר מעט.
כמות: 6–8 מנות
מצרכים ואופן הכנה:
מטגנים את המצרכים הבאים בסיר על אש בינונית עד שהבצל נעשה שקוף:
2 בצלים גדולים, קצוצים
1/4 כוס שמן זית
1/2 ראש קטן של שום, כתוש
מוסיפים לסיר את המצרכים הבאים ומטגנים עוד כ-2 דקות:
2 גזרים גדולים, פרוסים
1 פלפל אדום, חתוך לרצועות דקות
1 גבעול סלרי עם העלים, קצוץ
1/4 ראש כרובית, מפורקת ל"פרחים" קטנים
מוסיפים לסיר את המצרכים הבאים ומבשלים כרבע שעה:
1 כף קורנית (טימין)
2 עלי דפנה
1 כוס ציר ירקות או מים
2 עגבניות, חתוכות לקוביות
1/2 כוס רסק עגבניות
1 כוס עגבניות טריות, מרוסקות
מוסיפים, מערבבים ומבשלים עוד כחצי שעה, עד שהרוטב נעשה סמיך מעט:
1 כף מלח
פלפל שחור, לפי הטעם
1/4 כפית פפריקה חריפה
2 כפות סוכר
לאחר שמכבים את האש, מוסיפים ומערבבים.
1 קישוא גדול, פרוס
1/2 צרור פטרוזיליה, קצוצה
4 כפות בזיליקום טרי, קצוץ
2 כפות אורגנו טרי, קצוץ
3 כפות יין אדום יבש (אפשרות)
* התבשיל הים תיכוני מהווה בסיס הכרחי למוסקה צמחונית, שמתכון להכנתה יישלח בגיליון הבא (כולל גרסה טבעונית ללא גלוטן).
---
יוטקה הרשטיין ניהלה את מסעדת הרדוף במשך 27 שנים. מעניקה הרצאות על תזונה ברחבי הארץ ובחו"ל. ספרה "בישול מלא חיים" תורגם לאנגלית ולהונגרית. את שלושתם ניתן לרכוש ישירות מיוטקה – 0584876001, [email protected]
יוטקה עם ספרה "בישול מלא חיים" בשפות השונות