קריאה השוואתית במצעי שלוש המפלגות שטרחו להציג מצע בנושא החינוך מגלה את הדומה והשונה בין יש עתיד, המחנה הציוני ומרצ [איגרת 141]

בעוד שבעה ימים מהיום נדע כבר מהן תוצאות הבחירות לכנסת ה-20 ונתחיל לקבל מושג לגבי זהות והרכב הממשלה ה-34 של מדינת ישראל. כאיגרת המתמקדת בנושאים של חינוך וחברה, היה לנו חשוב לבדוק ולהגיש, כשירות לבוחר, תמצית של מצעי המפלגות המרכזיות בתחום החינוך. אמנם, הקשר בין הבטחות בחירות לבין מימושן בפועל עוד טעון הוכחה; אך יחד עם זאת מצע הוא הצהרת כוונות חשובה המעידה היכן נמצא הלב של המפלגה.

בלטו בהעדרן

נתחיל דווקא ממי שלא נכנסו לסקירה – מפלגת הליכוד, שאינה טורחת לכתוב מצע, ומפלגת כולנו בראשות משה כחלון, שמצעה אינו כולל התייחסות לתחום החינוך. גם מפלגת ישראל ביתנו אינה כוללת את החינוך בחזון המפלגה. החרדיות – ש"ס, יחד, ואגודת ישראל לא פרסמו את מצען, וגם הרשימה המשותפת פרסמה רשימת עקרונות יסוד שאינם כוללים את תחום החינוך. אחת המפלגות שידרשו את תיק החינוך במקרה של הקמת ממשלת ימין צרה היא מפלגת הבית היהודי. למרות זאת, מצע החינוך שלה כולל 103 מילים בלבד. הבעיה המרכזית בחינוך, לפי הבית היהודי, היא המחסור בזהות יהודית-ציונית בקרב תלמידי ישראל. "המשימה הדחופה ביותר שלנו", כותב המצע, "היא הקמת יחידה לחינוך יהודי-ציוני בבתי ספר הממלכתיים במדינת ישראל".

תמונה מתוך הדף של אמיר שיבי

תמונה מתוך הדף של אמיר שיבי

מורשת פירון

שלושת המפלגות המציעות מצע מסודר ומנומק (גם ב) תחום החינוך הן יש עתיד, המחנה הציוני, ומרצ. המשותף לשלושת המצעים הם הדברים הצפויים ביותר: הגדלת תקציב החינוך, הקטנת מספר התלמידים בכיתה, חיזוק מעמד המורה והחינוך הממלכתי, הקטנת תשלומי ההורים, הגדלת מספר הסייעות בגנים, אפליה תקציבית מתקנת לטובת הפריפריה והשכבות החלשות, ועידוד השימוש בטכנולוגיה בבתי הספר ("חדשנות חינוכית"). אנחנו נחתום על מימוש של 20% מההבטחות הללו, ונעבור לחלקים המעניינים יותר – שם ההבדלים מסגירים את סדרי העדיפויות.

מצע החינוך הארוך והמפורט ביותר הוא של מפלגת יש עתיד בראשות יאיר לפיד. לא מפתיע, בהתחשב בכך שהמפלגה החזיקה בתיק החינוך בשנתיים האחרונות (שר החינוך היוצא, הרב שי פירון, התראיין לגיליון מרץ-אפריל של אדם עולם, לראיון סיכום קדנציה. הגיליון ישלח לקוראים בימים הקרובים ויגיע לפני הבחירות). חלק ניכר ממצעה מהווה המשך של הרפורמות שבהן החל פירון, תחת הכותרת "עוברים ללמידה משמעותית". יש עתיד ימשיכו לפעול לצמצום בחינות הבגרות וחיזוק החינוך המקצועי. נושא נוסף, החוזר גם במצע המחנה הציוני, הוא הקמה של מועצה ארצית לחינוך, אשר תקבע את מדיניות החינוך במנותק מהמערכת הפוליטית, המתחלפת תדיר. עם זאת, לפי יש עתיד, בראש המועצה יעמוד שר החינוך.

יש עתיד היא מפלגה של מעמד הביניים, ארוכי שעות העבודה. ככזו, היא רואה צורך בהארכת שעות בית הספר, ובהקדמת גיל הכניסה לתוך המסגרות החינוכיות. את תוכנית "בית הספר של החופש הגדול" היא רוצה להרחיב לפורמט של "בית הספר של אחר הצהריים", שיתפקד עד שעה 16:45. בגזרת הגיל הרך, מציעה המפלגה להקים "מרכזי טיפול", המאגמים תחת קורת גג אחת את שרותי החינוך, הרווחה והבריאות. "במרכזים הללו הפעוטות יקבלו מסגרת חינוכית, אשר תחשוף את הפעוטות לגירויים הקוגניטיביים הנדרשים להתפתחותם, תספק מענה לצרכים הרגשיים שלהם ותיתן את הטיפול הראוי למכלול הצרכים הפיזיים של הפעוטות. יש עתיד מאמינה כי "יש לעבור מהתפישה השמרטפית לתפישה חינוכית, גם בגילאי 0-3, אז נוצקים היסודות החשובים ביותר לפעוט אשר מבטיחים התפתחות רגשית, פיזית ופדגוגית תקינה". ואני אומר, אם הגיל הרך כל כך חשוב לכם, האריכו את חופשת הלידה.

אחת מהגאוות של יאיר לפיד היא הכנסת לימודי הליבה למערכת החינוך החרדית. בנושא זה כותב מצע המחנה הציוני כי הם יישמו את הוראות החוק בנושא זה, תוך התחשבות במאפיינים הפדגוגיים של הזרמים החינוכיים השונים. ואפרופו זרמים חינוכיים, שלושת המצעים אינם מתייחסים במצעם לזרמי החינוך האלטרנטיביים, או לחופש הבחירה להורים בחינוך. עם זאת, גם המחנה הציוני וגם מרצ מציעים לכלול את החינוך הדו-לשוני בתוך הזרם הממלכתי. המחנה הציוני גם קורא לעודד את הנגישות לחינוך לבעלי צרכים מיוחדים, להגדיר סל שרותים מיוחד לתלמידים מחוננים, לשפר את תנאי ההעסקה של המורים ולבטל את מעמד עובדי הקבלן בקרב עובדי ההוראה.

מצעה של מפלגת מרצ מתייחד בכך שנכתב בו שכל שינוי במערכת החינוך צריך להתבצע בשיתוף ובהתייעצות עם המורים. מרצ מציעה לסבסד מחצית משכר הלימוד לסטודנטים להוראה, העלאת שכר המנהלים, ועידוד מיוחד למערכת החינוך הערבית והבדואית. מרצ מבקשת לקדם את מעמד האישה גם דרך מערכת החינוך, הן בהנחלת ערכי השיוויון המגדרי והן בעידוד נערות לבחור במקצועות מדע וטכנולוגיה. כן קוראת מרצ לפיתוח הטעם האסתטי של התלמידים, לפיתוח נקודת מבט אוניברסאלית, דאגה לאיכות הסביבה והתנדבות בקהילה.

וללא כל קשר לתוצאות הבחירות ולזהות הממשלה, אני מקווה שהממשלה הבאה תפריד בין חינוך לפוליטיקה ותכבד את זכותם של ההורים לבחור בחינוך המתאים לילדיהם.

נועם שרון   

תגובות

כתובת הדואר האלקטרוני שלך לא תפורסם. שדות החובה מסומנים *

*

העגלה שלך