טיול שהוא ארוחה כשרה לפסח [איגרת 200]

חול המועד פסח הוא זמן של טיולים משפחתיים, אבל מה, יש עניין עם האוכל. אורי מאיר צ'יזיק, מומחה לליקוט צמחי בר למאכל, לוקח תרמיל ויוצא לטיול ליקוט בפארק מנשה. כמעט בכל עונה אפשר למצוא שם משהו טעים ובריא מאת אורי מאיר צ'יזיק, מתוך גיליון אפריל של אדם צעיר, בנושא טעים

ליקוט צמחי בר למאכל היה חלק מחיי היום יום באזורנו לאורך כל ההיסטוריה. לפני המהפכה החקלאית וגם לצד החקלאות, תמיד ליקטו בני האדם חלק מהמזון שאכלו ממה שצמח פרא סביבם. המסורת שלימדה אותנו מה ללקט, איפה, איך, ומתי והידע הנוגע לליקוט הולכים ונעלמים. זהו ידע שנצבר במשך אלפי שנים בקרוב כבר לא יהיה ואחד התפקידים שלנו זה לשמר אותו.

איפה מלקטים?

ללקט אפשר בכל מקום, אפילו בעיר. ישנם מאות צמחי בר אכילים שגדלים בכל גינה ציבורית או ביער. כל מה שצריך כדי ללקט הוא לקחת מגדיר צמחים ולצאת למצוא את הצמחים בשטח.

פארק רמות מנשה, ששוכן למרגלות הכרמל, הוא אחד המקומות האהובים עלי לליקוט בכל פעם שאני משוטט בפארק אני מגלה בו פינות חדשות. ההבדל בין טיול רגיל לטיול ליקוט הוא שבליקוט אנחנו לא הולכים הרבה או במסלול קבוע ומוגדר אלא אנחנו משוטטים ממש כמו שהיו עושים הלקטים והציידים בעבר, בחיפוש אחר צמחי בר אכילים.

בא לי חרחבינה כחולה

אני מציע לכם להגיע לכל נקודה נוחה בפארק, לקחת מים ומשם לצאת לדרך ולשוטט בשטח עד שאתם מתעייפים וחוזרים על עקבותיכם. בעונת האביב אפשר למצוא בפארק אינספור צמחי בר אכילים, החל מהחלמית המפורסמת (צמח הבר החשוב ביותר בתרבות הליקוט המקומית), שומר בר (אביו של השומר התרבותי שאנו מכירים וממנו אוכלים בעיקר את עליו), סרפדים למיניהם (שלמרות צריבתם אפשר לאכלם אם שוברים או מבשלים את מזרקיהם), חרדל (שמזרעיו מכינים את ממרח החרדל), כף אווז (שהוא קרוב משפחה של הקינואה), חרחבינה מכחילה (שהיא אחד מהמרורים שאפשר לשים על צלחת הסדר), אספרג החורש (הוא אספרגוס הבר) ועוד.

כמה כללים חשובים

בליקוט המסורתי מקפידים להיזהר לא לפגוע בטבע. מותר ללקט רק צמחים שאינם מוגנים ויש לשמור על הכללים: לעולם אין להוציא צמח מן השורש או ללקט לצמח אחד את כל הפרחים או העלים. לקטים תמיד שמרו על הצמחייה כי הם ידעו שהם ירצו ללקט באותו המקום גם בעונה הבאה.

אחרי שהגעתם הביתה אפשר לקחת את כל העלים שאספתם, לשטוף אותם, לקצוץ היטב עם בצל ולטגן קלות עם מעט שמן זית איכותי ומלח.

מתכון שקיקי ליקוט

מה צריך?

דפי אורז

כל מה שליקטתם.

אפשר להוסיף גם:

בצל

גזר

אגוזים

אפונה ירוקה

פטריות

איך מכינים?

מקפיצים על מחבת את כל הירקות והעלים

מוציאים את הנוזלים

משרים דף אורז במים פושרים במשך כמה דקות עד שהוא מוכן לשימוש.

שמים במרכז דף האורז את התערובת המוקפצת ומקפלים.

בתיאבון!

להזמנת גיליון טעים במסגרת מבצע האביב לחצו כאן

תגובות

כתובת הדואר האלקטרוני שלך לא תפורסם. שדות החובה מסומנים *

*

העגלה שלך