סדרות הריון וטיפוח עור התינוק עכשיו במבצע ברשתות הפארם והטבע
פתיחה לעולם: רשמים מסיורים ביודינמיים באגן הים התיכון
מטע רימונים בירדן. ברקע- בקעת הירדן וישראל

פתיחה לעולם: רשמים מסיורים ביודינמיים באגן הים התיכון

בשנה האחרונה שהה לירון ישראלי הרבה בעולם, במטרה ליצור חיבורים בין מגדלים וחוות ביודינמיות מאגן הים התיכון לפעילות הביודינמית המתפתחת בישראל. כל ההשפעות שספגו משתתפי הטיולים ייטמעו באדמה הארץ ישראלית ויעזרו בפיתוח הביודינמיקה המקומית

כאשר התחלתי בעבודה הפעילה לפיתוח החקלאות הביודינמית בישראל, היה לי ברור שאנחנו נגדל כמו צמח. הזרע, שבעיקר עובד פנימית בתוך עצמו, היו קבוצות הלימוד הראשונות של החקלאות הביודינמית, אשר יצרו שפה ופרקטיקה לחקלאות ביודנמית ארץ ישראלית. לאט לאט הפכנו לשתיל רך – גוף עם חלקים שונים: מי מגדל גפנים ליין, אחרים מגדלים ירקות ואחרים שואלים איך להביא את החקלאות הביודינאמית לערבה, לרמת הגולן, ולמקומות נוספים.

ואז מגיע השלב שבו הצמח נפתח אל העולם ורוקם רשת של קשרים עם הסביבה: חילוף חומרים, חילוף מהויות, הפרייה הדדית. וזה השלב שבו אנו נמצאים: החלו להיווצר יחסי גומלין עם חקלאים מהסביבה. השנה האחרונה הייתה גדושה בנסיעות לשכנותינו באגן הים התיכון, ורשומה זאת באה לתאר את המפגשים הביודינמיים שלהם אנחנו שותפים ואת רשת החיים במקומית והאזורית שבה אנחנו לוקחים חלק.

זיתים ממרגלות האקרופוליס

באפריל השנה נסעתי ליוון, למפגש של פורום מגדלי זיתים ביודינמיים. היה זה הביקור הראשון שלי בארץ המיוחדת הזו, ורק השמיעה של משפטים כגון "מגדל הזיתים הזה מגיע מספרטה" או "הזיתים הללו נמסקו למרגלות האקרופוליס" – העבירה בי רטט של התרגשות. יוון היא ארץ של נוף ציורי ועצי זית עתיקים. כל כך קרוב לישראל – וכל כך שונה!

טעימת שמן זית וחקר איכות הטעם בעזרת צבעים ביוון

טעימת שמן זית וחקר איכות הטעם בעזרת צבעים ביוון

נושא מרכזי בפורום, שאליו הגיעו למעלה מ-30 מגדלי זיתים ביודינמים מכל העולם (כולל ברזיל ודרום אפריקה) הוא שמן הזית. מסתבר שמעמדו של השמן הקדום והנפוץ כל כך (אצלנו) – הולך ונשחק. כיום פועלים מספר מגדלים, מישראל וממקומות נוספים, כדי להעלות על נס את שמן הזית. אם נסתכל מקרוב על כל השלבים של תהליך הפק שמן הזית ניראה כמה פרטים יש וכמה ניתן לשמור על איכות גבוהה.

בעולם היין זה כבר דבר ידוע: הממשק הביודנמי עוזר להביא לידי ביטוי את האיכות החיה של האדמה, של הצמח ושל הקשר שלו עם הסביבה הרחבה (מושג הנקרא טרואר). מעניין לדעת שחלק נכבד מאוד מהיקבים הנחשבים ביותר בצרפת עובדים רק עם ענבים מגידול ביודינמי. גם שמן הזית מאוד מושפע מהטרואר שבתוכו הוא גדל, ומהתהליכים החקלאיים שעובר עץ הזית. כאן יכול הגידול הביודינמי לתת את תרומתו. אוהד סוריאונו, יו"ר פאנל טועמי שמן הזית בישראל, אמר לי כי "מעט מאוד אנשים מגדלים שמן זית ביודנמי, אבל זה פשוט הכי טוב שיש. שמן הזית הביודינמי של המגדל האיטלקי מסימילאנו ד'אדריו (Massimiliano D’Addario) זכה בשלושה פרסי זהב ב'אליפות העולם לשמן זית' (תחרות NYIOOC ).

בישראל, חלוץ שמן הזית הביודינמי היה כפר רפאל, שכבר לפני שנים רבות החל לגדל זיתים (וגידולים נוספים כמו אבוקדו) בשיטות ביודינמיות. בשנה וחצי האחרונות החלו מספר מגדלים נוספים להתמקצע בשיטות גידול ביודינמיות. למפגש ביוון הגעתי מצויד בשמן זית איכותי של בית הבד האקולוגי "ריש לקיש".

פגשנו מגדלת זרעים ביודינמית שלצד ניהול חווה קטנה ומגוונת בבעלי חיים וירקות היא מבצעת מחקרים עבור משרד החקלאות הגרמני ומוסדות מחקר אנתרופוספיים. היא אומרת שהיא הרוויחה יותר בקריירה הקודמת שלה, אבל כאן בחווה היא נהנית יותר

לטעום עם כל החושים

מפגש המגדלים, שכלל סיורים חקלאיים, התחיל בבית בד יצרני גדול ומרשים שמרכז זיתים ביודנמיים ממספר רב של מגדלים. שם למדנו שבכל שנה הם מסבים שישה מגדלים אורגניים לגידול ביודינמי. נחשפנו לתהליכי הייצור והאריזה שלהם ועשינו מסע בעולם הטעמים. כיצד אנחנו יכולים להבין טעם בגישה ביודינמית?

לטעם ישנם מרכיבים פיסיים וכמותיים, אך ברובד עמוק יותר הטעם יכול ללמד אותנו על הוויטאליות של הגידול. טעימת שמן זית יכולה להיעשות עם חושים נוספים מלבד חוש הטעם. כחלק מהטעימה הביודינמית ציירנו את החוויות החושיות שעלו מתוך טעמם של שמנים שונים. אחר כך השווינו בין שמנים וחוויות, כדי לראות אם יש תמונה איכותית משותפת המתהווה בתהליך.

למחרת סיירנו בכרמים שונים ובחנו ממשקי גידול שונים השואפים לשמור על האיכות הטבעית של הזיתים. הכרנו שימוש בשיטות מסורתיות של גיזום וראינו את העבודה עם התכשירים הביודינמיים. גם כאן הוצאנו את הצבעים ורשמנו את השטח החקלאי. מתוך ההתבוננות הפעילה שדרש התרגיל האמנותי, חשנו את האורגניזם החי במרחב, ושאלנו אילו איכויות הוא נושא וכיצד הן תבואנה לידי ביטוי בשמן הזית.

שתי גדות לירדן

במקביל למסע מערבה אל יוון נירקם לו גם מסע מזרחה אל ירדן. בעקבות פיתוח קשרים מקצועיים עם ארגון אקופיס הפועל שנים רבות בנושאי סביבה חוצי גבולות בין ירדן ישראל והרשות הפלסטינאית, עלתה השאלה האם ניתן לייצר מפגש אזורי משותף לחקלאים משני עברי הגבול. כך התגבש לו עוד מסע ביודינמי, שהביא 40 חקלאים מירדן וישראל להתאסף לסוף שבוע של לימוד והיכרות עם החקלאות הביודינמית. (סיקור נרחב של המפגש התפרסם באיגרת 315). אך עבור רשומה זאת חשוב לי להעלות את אלמנט המסע שהיה במפגש זה.

ישראל וירדן כל כך קרובות פיסית זו לזו, שבאופן תאורטי יכולתי להגיע מביתי שבהררית לפארק האקולוגי SHE בירדן בתוך שעה וחצי נהיגה. באופן מעשי, הרבה מחיצות משבשות את הפשטות של החיים.

בירדן, המסע להיכרות עם החקלאות הביודנמית היה גם כן פתלתל, ונע מעברית לאנגלית ולערבית. תחילה סיירנו בכרמים ומטעים ירדנים והכרנו את שיטות הגידול וההשקיה הקיימות, ואת האתגרים שהחקלאים הירדנים ניצבים מולם. למחרת עלינו לעמאן במסע ארוך ומפותל ואוטובוס מקולקל שנתקע בדרך. זכינו לראות שקיעה מעל הרי ישראל ומשם המשכנו לארוחה ומלון שבו המשיך יום העבודה שלנו. ביום השלישי לסדנה ניסיתי לפרוט את הצעדים הראשונים והמעשיים דרכם אפשר להתחיל לקדם משקים ביודינמים. כאן באמת הרגשתי שאני במסע – בין צרכים, שאיפות, אפשרויות וחלומות. דיברנו על האפשרויות לניהול מים ונגר מושכל. דיברנו על פוריות האדמה וכמה היא חשובה לחקלאי ולצרכן. מתהליך זה הצטיירה תמונת עתיד מיוחדת; עבודה חקלאית ביודינמית בבקעת הירדן יכולה לתרום רבות לחקלאים, לצרכנים ולסביבה שהיא אחת.

משני צדי האלפים

ככל שההכשרה הביודינמית בישראל בונה בשנים האחרונות קבוצת עבודה מעשית ומקומית, עולה השאלה כיצד לקבל השראה מעמיתינו הביודינמיים בעולם. האם ללמוד מהדרכים של ההודים בחקלאות הביודינאמית, או אולי ממצרים? או אולי, לחזור לעומק השורשים בגרמניה? כי בביודינמי יש מצד אחד הסכמה משותפת על הדרך, אבל הרבה נתיבים ומסורות שהתפתחו לאורך 94 שנות הפעילות החקלאית.

בכדי לשמר את האותנטיות המקומית שלנו, החלטתי לארגן מסע לימודי אל עמיתים ביודינמים שינוע בנתיב של מגוון והבדלים. משני צדי האלפים התפתחה החקלאות הביודינמית לשני כיוונים ונתיבים שונים. בדרום גרמניה ישנה מסורת ותיקה של חקלאות ביודינמית אשר הולכת אחורה עד לקורס הראשון שנתן שטיינר בשנת 1924. פעילות זו נתמכת על ידי קהילה אנתרופוסופית ענפה. מהצד השני יש את איטליה, והביודינמיקה שהתפתחה בה בהשראתו של אלכס פודולינסקי, חלוץ ביודינמי אוסטרלי, איש עם ראיה חודרת שלזכותו כנראה יזקפו מספר הרב ביותר של שטחים שהוסבו לממשק ביודנמי.

ובין שתי הקצוות האלו, חבורה של 16 ישראלים ושתי תינוקות יצאו למסע של לימוד והשראה.

ארוחה בכרם ביודינמי באיטליה

ארוחה בכרם ביודינמי באיטליה

איטליה – שיתוף פעולה במקום תחרות

הביקור באיטליה נערך בעזרתה האדיבה של בריג'יט אולסן, אשר מרכזת קבוצה של 70 חקלאים ביודינמיים. היא הבטיחה לנו חוויה מלמדת ומעמיקה – וכך היה. סיירנו ולמדנו ממגדלי ירקות, כורמי גפנים, מכיני תכשירים ביודנמיים וקואופרטיב חקלאי ותיק.

יותר מהכל, זה היה מפגש אנושי מיוחד. מהרגע הראשון הייתה הרגשה שאנחנו בבית ואנחנו מוזמנים לצלול לעומק בשיחות על פרקטיקות חקלאיות, שיתוף אתגרים של בירוקרטיה חקלאית מצד המדינה ולקבל הרבה השראה מכך שכשחקלאים עובדים יחד, לומדים זה מזה ומשתפים פעולה במקום להתחרות – הם יכולים להצמיח הרבה דברים טובים.

דרום גרמניה – ערש הביודינמיקה

מעבר לאלפים חיכה לנו עולם אחר. גם כאן המפגש האנושי היה מחמם לב. הקבוצה הישראלית המגוונת התקבלה בידיים מושטות ולב פתוח, נכונה ללמוד ולהכיר את השורשים העמוקים של הביודינמיקה.

פגשנו מגדלת זרעים ביודינמית שלצד ניהול חווה קטנה ומגוונת בבעלי חיים וירקות היא מבצעת מחקרים עבור משרד החקלאות הגרמני ומוסדות מחקר אנתרופוספיים. היא אומרת שהיא הרוויחה יותר בקריירה הקודמת שלה, אבל כאן בחווה היא נהנית יותר והיא יכול לעזור לתת בסיס כל כך חשוב וחסר בחקלאות היום – גידול זרעים אורגני וביודינמי.

נפגשנו עם ואלטר מחוות רנגו ויונה מחוות הגלבאך, אשר מטפחים כבר עשרות שנים אורגניזם חקלאיים שלמים, בריאים ותוססים. בין טיפים, עצות ודגשים חקלאים, בין עוד סיפור אישי ועוד דגש מקצועי, התבהרה אמת פשוטה: חקלאות ביודינמית נוצרת מתוך מחויבות לעבודה עם הטבע, מהקשבה, ומשאיפה לאיכות.

אני וחברי למסע עדיין מעכלים את כל אשר פגשנו בדרכים השונות והזרעים מהמסע הזה עוד ינבטו בישראל במקומות שונים. גם לסיום פרק זה, אומר שהמסע הזה עוד לא נישלם. בהמשך הפיתוח המקצועי של חקלאות ביודינמית מתוכננים עוד מסעות רבים, פנימיים וחיצוניים.

לצפייה בגלריית תמונות מהמסעות השונים לחצו כאן.

סדרות הריון וטיפוח עור התינוק עכשיו במבצע ברשתות הפארם והטבע

תגובות

כתובת הדואר האלקטרוני שלך לא תפורסם. שדות החובה מסומנים *

*