לאזן את הירח

לאזן את הירח

הירח, שליט הנוזלים בעולמנו, אחראי על צמיחה ופוריות, אך כמעט כל הבעיות בחקלאות כיום נובעות מעודף בכוחותיו. לחקלאות הביודינמית יש פתרון קוסמי לבעיה

אחרי השמש, הירח הוא גרם השמיים שתופס את מרב תשומת לבנו, אולם לא רבים באמת מתבוננים ועוקבים אחרי מהלכו.

התבוננות

כאשר הירח מלא, נבחין שמייד אחרי שקיעת השמש הוא זורח במזרח ואז במשך הלילה הוא נע לכיוון מערב (בעצם אנו אלה שמתגלגלים מזרחה). אולם, אם נתבונן בירח לאורך חודש (יֶרַח) שלם מיום לידתו, נבחין בתופעה מעניינת: יום–יומיים אחרי מולד הירח, מייד כשמתחיל להחשיך, נבחין בחרמש הירח, רגע לפני שקיעתו במערב. כאשר נתבונן שוב, יום–יומיים לאחר מכן באותה שעה, נגלה שהירח הלך והתמלא, ויחד עם זאת התרחק מהשמש. למעשה הוא נדד מזרחה. שבוע ימים ממולד הירח, כאשר נתבונן שוב באותה שעה, הירח יהיה חצי מלא ויופיע ממש מעל לראשנו במרכז השמיים. כל יום הוא ילך ויתמלא, וכל יום הוא ינוע מרחק מסוים לכיוון מזרח. הירח ימשיך בתנועתו באותו כיוון, ובכל יום הוא יופיע מעט מזרחה, כ-45 דקות מאוחר יותר מביום הקודם. בדיוק שבועיים ממולדו יעלה הירח המלא במזרח, מייד אחרי שקיעת השמש.

מעתה, בכל יום יחסיר הירח ויקטן, עד שכעבור כ-28 ימים מתחילת התהליך, הוא יחזור לפאזת המולד שלו.

כאשר מתחילים לעקוב באופן מודע אחרי תנועת הירח, נגלה שאפשר לראותו כמעט כל החודש, גם במשך היום.

שמיים פועלים באדמה

כאשר חושבים על השפעת הקוסמוס על גידול צמחים, לרוב עולות בדעתנו רק קרני השמש הפועלות בעלה הירוק באמצעות פוטוסינתֵזה, אולם כל השמיים המכוכבים פועלים על הצמח.

בחקלאות הביודינמית אנו מתייחסים אל גרמי השמיים מנקודת מבט גיאוצנטרית, כאשר כל גֶרם שמיימי שנע (מנקודת מבטנו) על רקע כוכבי השֶבֶת נחשב כפלנטה, וכך גם השמש והירח.

בחקלאות הביודינמית אנו מתייחסים לאדמה באופן ישותי, כאינדיווידואליות חקלאית. כאשר אנו בוחנים אותה אנו מגלים שקיימת בה קוטביות: ראשה של אינדיווידואליות זו נמצא מתחת לפני הקרקע (כמו השורש של הצמח), ואילו הבטן נמצאת מעל פני הקרקע (כמו הפרח והפרי). בתווך נמצאת הסרעפת – היא פני הקרקע (כמו העלים של הצמח).

האלמנט המינרלי הדומיננטי מתחת לפני הקרקע הוא הצורן, ואילו האלמנט הדומיננטי מעל פניה הוא הגיר. כוכבי הלכת הרחוקים – סטורן, יופיטר ומרס – פועלים בתיווך השמש באמצעות אלמנט הצורן, דרך מדיום החום, על עיצוב הצורה ועל תהליכי ההבשלה של הצמח. הפלנטות הקרובות – בייחוד הירח, אך גם ונוס ומרקורי שפועלים בתיווכו – משפיעים על הגדילה ועל הפרייה ורבייה באמצעות אלמנט הגיר, דרך מדיום המים.

הירח מקרין איכות שמעצימה ומגבירה את תהליכי הצמיחה והגדילה עד שהם הופכים לאלמנט של פרייה ורבייה. למעשה, ייעודו של הירח בהקשר הזה הוא לתמוך בתהליך היווצרות הזרע בצמח. שטיינר מציין שהתהליכים הללו מוגברים בלילות ירח מלא, ואילו במולד הירח נסוגות איכויות אלו, והזרע מחכה עד למופע הבא של הירח המלא כדי להנץ.

מפתיעה העובדה שכאשר שאלו החקלאים את שטיינר למה הוא מתכוון כשהוא אומר "ירח מלא", הוא ענה שמדובר ב-12–14 הימים שבהם הירח מתמלא, ממולדו ועד מילואו.

עוד מעניין שבקורס החקלאי שטיינר התייחס אך ורק לפאזות השונות של הירח. בכל הקורס הוא אינו מתייחס ולו פעם אחת למיקום הירח בקונסטלציות של גלגל המזלות. באופן מפתיע, לוח השנה הביודינמי, שהתפתח לאחר מכן, אינו עובד כלל עם הפאזות של הירח, ומתייחס בעיקר למיקומו בקונסטלציות השונות של גלגל המזלות.

עודף כוחות ירח

כאמור, הפלנטות הקרובות, ובראשן הירח, מגבירות את פוריות הקרקע ובכך גם את תהליכי הצמיחה והגדילה בעולם הצומח ובעולם בעלי החיים. אם רק נזין את הקרקע באמצעים שונים כמו קומפוסט, הומוס ודשנים, נדגיש באופן חד-צדדי את האלמנט הירחי הבא לידי ביטוי דרך הגיר. בימים שיש בהם השפעה חזקה של קרינת ירח על האדמה, יכול הדבר להפֵר את האיזון. באדמה יודגש אלמנט הגיר הארצי, מה שעלול להתבטא בעודף צימוח של עשבים שוטים, ריבוי מזיקים שונים והיווצרות מחלות פטרייתיות.

רבים המנסים לגדל ירקות בקיץ, כמו למשל קישואים, מלפפונים או דלעות, מכירים את הקימחון (מחלה פטרייתית) המופיע לפתע על העלים. זוהי תופעה של עודף כוחות ירחיים. ברגע שהיא מופיעה קשה מאוד להיפטר ממנה. קל יותר למנוע אותה מאשר לטפל בה. אם נשכיל לתת טיפול מקדים כאשר הצמח בריא, נוכל להצליח בגידולי הירקות והפירות שלנו מבלי שייתקפו בפטריות. לצורך כך אנו מאזנים את החֶלקה בעזרת אלמנט הצורן.

קל יותר למנוע מאשר לטפל. מריחת גזע במשחת עצים. צילום: מורן נוימן.

אלמנט הצורן קשור כאמור לפלנטות הרחוקות, ואפשר למצוא אותו למשל בקוורץ בעולם המינרלים ובשבטבט בעולם הצומח (הצמח המיובש מכיל עד כ-90% צורן).  כאשר ניישם את אלמנט הצורן הקוסמי בחלקת השדה, השפעתו תהיה כשל תכשיר מעכב צמיחה, המוביל לארגון מחדש של הצמח, לצורה מעוצבת יותר. אפשר להבין את התהליך אם נתבונן בצמח שגדל בתנאים חשוכים. הצמח יצמח גבוה כלפי מעלה בחפשו אחר אור השמש, אולם הוא יהיה חלש ופגיע. אור השמש מעכב למעשה את הצימוח ומעצב את הצמח לצורתו המקורית, וזה האיזון שאנחנו מחפשים.

למעשה, כמעט כל הבעיות שאנו מכירים היום בחקלאות נובעות מעודף כוחות ירח. כדי לאזן חד-צדדיות זו עלינו לאזן את האיכות שלו בעזרת האיכויות הקוסמיות המשלימות.

תגובות

כתובת הדואר האלקטרוני שלך לא תפורסם. שדות החובה מסומנים *

*

העגלה שלך