מגן ובית ספר לקהילת חינוך: איך עושים את זה בעולם? [איגרת 104]

כריסטוף ויכרט, שהיה ראש מחלקת החינוך בגתאנום, מגיע לישראל ויקיים מפגש פתוח עם הורים

כמי שפועל ויוזם בתחום הסובב את סצנת חינוך ולדורף בישראל, יוצא לי מידי פעם להיתקל בגישה שאינה רואה את הפעילות המשלימה אותו (למשל, הדרכות הורים, לימודי אנתרופוסופיה או ביוגרפיה בקהילה, וגם הוצאה לאור אנתרופוסופית) כחלק בלתי נפרד ממנו, אלא רואה בו במקרה הטוב תוספת חביבה ובמקרה הרע ניסיון לעשות כסף על חשבון הקהילה החינוכית. ניסיונות לשיתוף פעולה נתקלים מידי פעם בגישה המנסה לגונן על ההורים מפני מסרים שבאים "מבחוץ". הרצון להגן על ההורים הוא מובן, וברור גם שהמטרה המרכזית של כל יוזמה חינוכית היא קודם כל לדאוג לחינוך טוב לילדים; אך הייחוד של החינוך האנתרופוסופי הוא בכך שהוא תופס את הקהילה החינוכית כמכלול המקיף את הילדים, המורים וההורים, בשעות בית הספר ולאחריו. למורי בית הספר יש אינטרס מובהק שההורים בקהילה שלהם ילמדו אנתרופוסופיה, יקראו חומרים אנתרופוסופיים ויחשפו לפעילות האנתרופוסופית המתרחשת בארץ ובעולם.

לצד הדברים האלה, חשוב להגיד שבמקומות רבים קיימת גם ההבנה שהקהילה החינוכית היא חלק ממכלול יותר רחב שבתוכו היא פועלת – הן הקהילה ביישוב המקומי והן הקהילה האנתרופוסופית הארצית. דוגמה טובה לכך הוא פעילותו של פורום עמותות ההורים בחינוך ולדורף, שהוקם השנה מתוך צורך להתארגן ולהשמיע קול אחיד ביחס למהלכים שיוזם משרד החינוך, וכעת הוא לוקח צעד נוסף קדימה ומארגן פעילות העוסקת בשאלות החברתיות העולות מתוך חייה של קהילת חינוך ולדורף.

מפגש שכזה יתקיים ביום שישי 11.7 בשעה 9:30 בבוקר בבית ספר אורים (הכפר הירוק), בהשתתפות כריסטוף ויכרט, מחנך ולדורף הולנדי ותיק ולשעבר ראש המחלקה החינוכית במרכז האנתרופוסופי העולמי בשוויץ. במסגרת תפקידו הסתובב כריסטוף ביוזמותך חינוך ולדורף בכל העולם. כריסטוף יגיע לארץ בתחילת יולי כאורח הפורום הארצי לחינוך ולדורף, והוא יהיה המרצה המרכזי בכנס המורים הארצי השנתי. הרעיון לקיים פגישה גם עם הורים נולד אצל גלעד אלון, המרכז את פורום העמותות. לדבריו, יותר ויותר ברור לו שצריך להסתכל על המוסדות האנתרופוסופיים בתור "קהילת חינוך" שמקיפה לא רק את ההורים והעמותה, אלא את כל מכלול היום והשנה, ולא רק בגן, בכיתה או בבית הספר. "ברגע שמקבלים את התפיסה הזאת", הוא מוסיף, "גם השאלות הכלכליות והחברתיות מקבלות משמעות יותר עמוקה. אני מזהה שבתוך הקהילות שלנו מתחילים להתמודד עם השאלות האלה, ולכן זה מאוד נכון ונחוץ לעסוק בהן ברובד התאורטי המופשט עם אדם כזה, וללמוד מהניסיון שלו". המפגש המתארגן הוא בשיתוף תנועת המשולש החברתי.

מה בן אדם שמסתובב בעולם יכול ללמד אותנו כאן בישראל?

אני חושב שמי שמסתובב בעולם עם עיניים פקוחות יודע לראות מה משותף ומה ייחודי. מצד אחד, כל חינוך ולדורף בכל מקום בעולם מקבל את הצביון המקומי. ומצד שני, יש את המרכיב האוניברסאלי שדרכו ניתן לזהות מייד ש"זה ולדורף", ואני בטוח שהשאלות שאנחנו שואלים את עצמנו נשאלות במקומות נוספים בעולם. אולי כריסטוף יוכל לשפוך עליהן אור חדש, ולכן אני מזמין אנשים להגיע עם שאלות: איך הופכים את בית הספר והגנים לקהילת חינוך.

למידע נוסף צרו קשר עם גלעד במייל [email protected]

תגובות

כתובת הדואר האלקטרוני שלך לא תפורסם. שדות החובה מסומנים *

*

מתעניינים בחינוך אנתרופוסופי?

הירשמו וקבלו חינם גישה ל14 מאמרים נבחרים ממגזין אדם עולם!

העגלה שלך