סוף השנה האזרחית מגיע, ואיתו הנקודה בזמן שבה עוצרים ומתבוננים לאחור. אז מה היה לנו בשנת 2015? בסקירה השבועית נתבונן בכמה מגמות בולטות
המגעים עם משרד החינוך – התקדמות זוחלת. הדרמה המרכזית בשנתיים האחרונות הייתה הכרזתו של שר החינוך לשעבר, הרב שי פירון, כי הוא מעוניין להכניס את החינוך האלטרנטיבי (אנתרופוסופי ודמוקרטי) לתוך החינוך הממלכתי, ובתוך כך לבטל או להפחית בצורה משמעותית את תשלומי ההורים הנהוגים בחינוך הזה. הוקמה ועדה, שהחלה לבדוק את המצב. בינתיים, התחלפו שני ראשי ועדה ושר חינוך אחד, ולשר החדש סדרי עדיפויות אחרים. הוועדה – עדיין בודקת. את התקדמותה ניתן להגדיר כ"זוחלת". הניסיון בישראל מלמד שרפורמות שמתחילות אצל שר אחד ולא הגיעו לידי סיום, נקברות אצל השר החדש שהחליף אותו. במקרה שלנו, אנו רואים שמצד אחד הוועדה ממשיכה לעבוד, ומצד שני התקדמותה הואטה מאוד. כמה זמן תוסיף לבדוק? מה יהיו המלצותיה? מה מתוכם ייושם בפועל? איש אינו יכול כרגע לענות על השאלות הללו.
חינוך ולדורף ממשיך לצמוח. המזל הגדול שלנו הוא שחינוך ולדורף לא מחכה לשום ועדה כדי לצמוח. מגמת הגדילה בחינוך ולדורף בישראל המשיכה גם ב-2015, ועכשיו, בזכות מאמציו של גלעד אלון מפורום עמותות חינוך ולדורף בישראל, היא גם מתועדת (איגרת 168). את שנת הלימודים הנוכחית התחילה מערכת חינוך ולדורף עם 7,621 תלמידים בכ-97 גני ילדים, 20 בתי ספר יסודיים ו-6 תיכונים. קצב הצמיחה השנתי הוא כ-15%, ובכל שנה ממשיך להיפתח בית ספר חדש אחד לפחות. השנה, נפתח בית ספר לאה גולדברג בגבעתיים, והוא בית הספר הראשון שנפתח כיוזמה עירונית וכממלכתי מוכר ורשמי, ללא תשלומי הורים, החל מיומו הראשון (איגרת 166). ועדיין, הצמיחה המשמחת של החינוך רחוקה מלענות על הביקוש הרב מצד הורים, שחלק גדול מהם חווה מפך נפש אמיתי ואכזבה עמוקה, מייאשת, כששערי חינוך ולדורף נסגרים בפניהם מפאת חוסר מקום. לצערנו, אכזבות עשויות להיות מנת חלקם גם של הורים שכבר התקבלו לחינוך (איגרת 154).
נכנסים לאקדמיה. אחד האירועים החשובים שקרו השנה הוא פתיחת "המכון למחקר והכשרת חינוך ולדורף" במכללה האקדמית ע"ש דוד ילין, בירושלים (איגרת 159). בדוד ילין פועל סמינר החינוך הוותיק והגדול בארץ, שנהנה כל השנים מיתרון בסיסי - בנוסף להכשרה בחינוך ולדורף, ניתן ללמוד בו לתואר ראשון בחינוך ולקבל תעודת הוראה ללא תוספת תשלום. לאחר הקמת המכון האקדמי, ניתן לעשות בו גם תואר ראשון בחינוך ולדורף. יתרון מעשי נוסף של המכון הוא שההשתלמויות המקצועיות המתבצעות דרכו יזכו את המורים בגמל השתלמות. כרגע מוכרת ההשתלמות השנתית בקיבוץ דליה, והפורום הארצי לחינוך ולדורף שוקד על הכרה בהשתלמויות וקורסים נוספים.
התפתחות תודעה קהילתית ארצית. סעיף זה היה קיים בסיכום השנה שעברה, ולשמחתנו יש לחזור עליו גם השנה. אנו נמצאים בשלב שבו נאספים יותר ויותר פורומים ארציים, כולם עדיין על בסיס מקצועי. לאחר שב-2014 הוקם פורום העמותות (והצטרף אל ההפורום הארצי לחינוך ולדורף ואל מעגל הגנים), השנה עשה את צעדיו הראשונים פורום ארצי מקצועי של מנהלי בתי ספר. בהוצאת אדם עולם נחנך תפקיד חדש, "קשרי קהילה", והנושאת בתפקיד, רחלי תדהר-קנר, מתחילה לטוות רשת של קהילה אנתרופוסופית ארצית. כנס אדם עולם הבא, שייערך באביב, יהיה ביטוי של עבודה זו, ויעצים אותה.
ולשנה הבאה אנו מאחלים שנמשיך לגדול ולהתחזק מהקשיים העומדים בדרכנו, ושלא נשכח להנות מהדרך. כאן באיגרת נמשיך לצעוד לצידכם, מידי יום שלישי בערב, גם ב-2016.
נועם שרון
אוהבים את האיגרת?
הזמינו חברים להרשם אליה! (שתפו את הקישור הזה)