בתמונה: בית ספר ולדורף בעיר פץ'
בחודשים האחרונים הפכה המילה "הונגריה" מכינוי לארץ מישורית במרכז אירופה, המציעה חופשות משפחתיות כדאיות במיוחד, לשם קוד למדינה שהפכה מדמוקרטית לדמוקרטית למחצה, או ל"דמוקרטיה לא ליברלית". הונגריה מוזכרת כמובן בהקשר של הדיון על מהפכה המשפטית, שאמנם נדמה שנעצרה, אך עדיין לא ירדה מהשולחן.
שאלת יחסו של חינוך ולדורף לסוגיית הרפורמה המשפטית נידונה באופן ציבורי במפגש זום רב משתתפים שקיימנו במהלך חודש פברואר (לסיכום הדיון). נקודה שלא הייתה במרכז הדיון אך הוזכרה בו ונדמה שתמיד מרחפת ברקע, היא מה היכולת לקיים חינוך ולדורף במדינה שאינה דמוקרטיה ליברלית? הדוגמה של הונגריה יכולה להיות אבן בוחן טובה לשאלה הזאת, ויצאנו לבדוק מה עלה בגורלו של החינוך האנתרופוסופי בארץ הגולאש והסלאמי מאז שוויקטור אורבן עלה שם לשלטון, לפני למעלה מעשור.
אוסטרו-הונגרי אסלי
ראשיתה של תנועת הוולדורף ההונגרית בשנת 1924 כאשר מריה גולנר, דוקטור צעירה לפילוסופיה, נסעה לדורנאך לפגוש את רודולף שטיינר, במטרה לרתום אותו למאמץ להקמת בית ספר ולדורף ראשון במדינה. שטיינר, שנולד בכפר קרלביץ' (Kraljević) ששכן בתחומי האימפריה האוסטרו-הונגרית (והיום ממוקם בגבול שבין הונגריה לקרואטיה, בצד הקרואטי), נתן את ברכתו למהלך והציע את עזרתו. עם שובה של גולנר להונגריה, אמיל נאגי, בעלה של ד"ר גולנר, עורך דין במקצועו, העמיד את הווילה המהודרת שלו לרשות בית ספר ולדורף הראשון, שפעל במהלך שבע שנים מ-1926 ועד 1933, שנת עלייתם של הנאצים לשלטון. בימי מלחמת העולם השנייה ותחת השלטון הנאצי כמובן שלא היה ניתן לדבר על חינוך ולדורף, והמצב לא ממש השתפר לאחר מכן. במשך ארבעים שנות השלטון הקומוניסטי בהונגריה אמנם התקיימו קבוצות לימוד מחתרתיות של אנתרופוסופיה, אך הן לא יכלו לממש את שאיפתם להקמת מוסדות חינוך ברוח הגישה. בשנת 1988 עזבה הונגריה את ברית ורשה ועברה למשטר דמוקרטי וכלכלת שוק חופשי. מהלך זה פרץ את הסכר: גן הוולדורף הראשון נוסד עוד באותה שנה, וזמן קצר לאחר מכן נפתח גם בית ספר היסודי. כיום, שנת 2023, פועלים במדינה כ-46 בתי ספר וכ-57 גני ולדורף.
המזל של הוולדורף בהונגריה
הצמיחה המרשימה של חינוך ולדורף בהונגריה מזכיר מדינה אחרת, קצת יותר לבנטינית. משיחה עם נציגה של ארגון חינוך ולדורף ההונגרי (שמה שמור במערכת), עולה כי גם בין מערכות החינוך הציבוריות של שתי המדינות קיימים קווים משיקים רבים: שיטות הלימוד מיושנות ומבוססות בעיקר על שינון, השכר הנמוך יוצר מחסור מתמיד במורים ככלל ובמורים טובים בפרט, והורים רבים מבקשים למצוא אלטרנטיבה פרטית בעבור ילדיהם. דמיון נוסף מגיע בכך שמשרד החינוך מאשים את החינוך האלטרנטיבי בהחלשת החינוך הממלכתי, על ידי זה שהוא מושך אליו את התלמידים והמשפחות החזקות ביותר. אך למרות כל זאת, בתקופתה של ממשלת הימין השמרנית בראשותו של אורבן, חינוך ולדורף בהונגריה ממשיך לצמוח בצורה מרשימה. זאת ועוד: למרות שהחינוך האלטרנטיבי נרדף בהונגריה, בתי ספר ולדורף זוכים לתמיכה כלכלית מהממשל. באופן טבעי נשאלת השאלה כיצד הדבר ייתכן.
"זאת באמת שאלה גדולה," אומרת הנציגה. "סיבה מרכזית לכך הינה הפעילות של ארגון הוולדורף הארצי, שהוקם, בין היתר, בשביל לשמש כערוץ הידברות עם הממשלה. הפרלמנט מנסה חדשות לבקרים לחוקק חוקים שנועדו להקשות על המשך קיומם של בתי הספר האלטרנטיביים, אך בינתיים נראה שיש מישהו מאחורי הקלעים שמצליח לעצור את החקיקה." לדבריה, אחת ההשערות שעלו בקרב קהילת הוולדורף המקומית היא שישנם פוליטיקאים מטעם מפלגת השלטון, ששולחים את ילדיהם לבתי ספר ולדורף, ולפיכך הינם בעלי אינטרס למנוע פגיעה במוסדות הפועלים ברוח הגישה. סיבה אפשרית נוספת קשורה בארכיטקט הונגרי ושמו אימרה מקובץ', שהושפע רבות מהגותו של שטיינר והיה מקורב לקהילה האנתרופוסופית במדינה. מקובץ', שנפטר ב-2011 והחזיק בדעות לאומניות ויש אומרים גם אנטישמיות, היה יקיר השלטון ומקורב לראש הממשלה אורבן.
"אנחנו מקווים שחינוך ולדורף ימשיך לשרוד" אומרת הדוברת. "לפני מספר חודשים נערכו בהונגריה הפגנות נרחבות של מורים שמחו על משכורותיהם הנמוכות. השלטון הגיב באיום לחוקק חוק האוסר על מורים לממש את זכות ההפגנה שלהם. רבים ממורי ולדורף לקחו חלק בהפגנות וחלק מהם אף פוטרו בשל כך." על השאלה האם מדברים על נושאים פוליטיים בבתי ספר ולדורף, היא משיבה: "עדיין לא הגענו למצב של סתימת פיות מוחלטת, ומורים מדברים לעיתים על פוליטיקה בשיעורים, בייחוד בתיכון. אך הם עושים זאת לרוב בזהירות רבה."
שהמלך חפץ ביקרו
נראה שסקירה קצרה זו אכן מעלה שאלות רבות, שאמורות וצריכות להטריד גם אותנו. מן הראוי לציין שפעילות הלובינג של ארגון ולדורף ההונגרי, אותה הזכירה הדוברת, מתקשרת לרעיון שעלה שוב ושוב בכנסים של זרמי החינוך האלטרנטיביים שנערכו כעת בארצנו, בנוגע להקמת ארגון גג לקהילות השונות. בכנסים הוצע שבמסגרת הארגון יפעל צוות ייעודי שיקדם את צורכיהם של זרמי החינוך האלטרנטיבי, באמצעות לובינג ושדולה בכנסת.
נראה שגם שההשערה לגבי אותם פוליטיקאים הונגרים ששולחים את ילדיהם לחינוך ולדורף, חרף היותם חברים במפלגה שמקדמת ערכים הפוכים לחלוטין לאלו שעומדים בבסיס הגישה החינוכית, מזכירים במידה רבה את המקרה שלנו. מבט היסטורי על היחס של השלטון בישראל לחינוך ולדורף מלמד שאין קורלציה ברורה בין אופי השלטון ונטייתו הפוליטית לבין יחסו לחינוך ולדורף. גם בעולם אנחנו רואים שחינוך ולדורף יכול לסבול מאוד גם במדינות ליברליות לכאורה כמו צרפת ואנגליה.
אך אם נחזור לדוגמה ההונגרית, נראה מציאות שבה שליט טוטליטארי תומך בחינוך ולדורף בארצו, דבר המיטיב עם החינוך באופן בלתי מידתי. נשאלת רק השאלה מה יקרה לחינוך ולדורף שם ברגע שהשליט יתחלף, ומה יקרה לחינוך ולדורף במדינה טוטליטארית שבה המלך אינו חפץ ביקרו.